"По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото да чакат Спешна помощ"

Всички ваксинационни центрове в страната ще бъдат мобилизирани, за да приемат желаещите да се имунизират през уикенда. Информацията за точните часове и пунктове ще бъде съобщена в близките часове от Министерството на здравеопазването и областните управители.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти във ВМА, където вече тече масовото имунизиране на всички граждани. Информационната система за предварително записване все още не работи - тя се очаква едва към 3 март, но големите столични болници се ангажираха да не връщат желаещи, независимо в коя група попадат.

"Ако трябва да правим избор между това да създаваме организация и да подобрим възможността на хората да се ваксинират и това да няма желаещи за ваксинация, аз със сигурност ще избера първото. За мен по-добре да чакат за ваксинация, отколкото да чакат пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва", каза Костадин Ангелов.

Обсъжда се и създаването на "зелени коридори" за желаещи извън фазите на Националния ваксинационен план и в делничните дни, но експертите все още не са решили този въпрос. Личните лекари също ще се включат в кампанията съвсем скоро.

"В столичната РЗИ имаше 60 ваксинирани души до 13 ч. и още 40, които чакат. В Окръжна болница вече са пристигнали очакваните ваксини и ще бъдат открити 10 ваксинационни пункта. Днес в Окръжна болница ще ваксинират, колкото могат. Същото и в Александровска болница. В момента нямаме записване, защото е абсолютно излишно - всеки, който желае, може да отиде да се ваксинира. Моля всички, които искат да се ваксинират, да следят това, което ще бъде публикувано на сайтовете на областните управители", каза Ангелов.

Той призова хората да не се колебаят от сравнението между ваксините и ако желаят да се имнунизират бързо, да го направят с наличните препарати.

"Всяка ваксина, която е регистрирана, е показана за приложение на всички хора. Нямаме притеснения за това. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя има необходимата ефикасност - гарантира или неразболяване на човека, или леко прекарване на заболяването. Най-добрата ваксина е тази, която вече е налична. По този начин можем да получим колективен имунитет.", каза той.

В момента пунктовете за ваксиниране са заредени предимно с AstraZeneca, като се пазят количества от Pfizer за членовете на секционните и районните избирателни комисии. След понеделник се очакват нови дози от трите разрешени досега производители.

Ще обявяваме колко ваксини може да се поставят в дадената болница, за да не се получават километрични опашки, каза още Ангелов.


Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024