Всички ваксинационни центрове в страната ще бъдат мобилизирани, за да приемат желаещите да се имунизират през уикенда. Информацията за точните часове и пунктове ще бъде съобщена в близките часове от Министерството на здравеопазването и областните управители.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти във ВМА, където вече тече масовото имунизиране на всички граждани. Информационната система за предварително записване все още не работи - тя се очаква едва към 3 март, но големите столични болници се ангажираха да не връщат желаещи, независимо в коя група попадат. 

"Ако трябва да правим избор между това да създаваме организация и да подобрим възможността на хората да се ваксинират и това да няма желаещи за ваксинация, аз със сигурност ще избера първото. За мен по-добре да чакат за ваксинация, отколкото да чакат пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва", каза Костадин Ангелов. 

Обсъжда се и създаването на "зелени коридори" за желаещи извън фазите на Националния ваксинационен план и в делничните дни, но експертите все още не са решили този въпрос. Личните лекари също ще се включат в кампанията съвсем скоро. 

"В столичната РЗИ имаше 60 ваксинирани души до 13 ч. и още 40, които чакат. В Окръжна болница вече са пристигнали очакваните ваксини и ще бъдат открити 10 ваксинационни пункта. Днес в Окръжна болница ще ваксинират, колкото могат. Същото и в Александровска болница. В момента нямаме записване, защото е абсолютно излишно - всеки, който желае, може да отиде да се ваксинира. Моля всички, които искат да се ваксинират, да следят това, което ще бъде публикувано на сайтовете на областните управители", каза Ангелов. 

Той призова хората да не се колебаят от сравнението между ваксините и ако желаят да се имнунизират бързо, да го направят с наличните препарати. 

"Всяка ваксина, която е регистрирана, е показана за приложение на всички хора. Нямаме притеснения за това. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя има необходимата ефикасност - гарантира или неразболяване на човека, или леко прекарване на заболяването. Най-добрата ваксина е тази, която вече е налична. По този начин можем да получим колективен имунитет.", каза той. 

В момента пунктовете за ваксиниране са заредени предимно с AstraZeneca, като се пазят количества от Pfizer за членовете на секционните и районните избирателни комисии. След понеделник се очакват нови дози от трите разрешени досега производители. 

Ще обявяваме колко ваксини може да се поставят в дадената болница, за да не се получават километрични опашки, каза още Ангелов. 


Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"