Всички ваксинационни центрове в страната ще бъдат мобилизирани, за да приемат желаещите да се имунизират през уикенда. Информацията за точните часове и пунктове ще бъде съобщена в близките часове от Министерството на здравеопазването и областните управители.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти във ВМА, където вече тече масовото имунизиране на всички граждани. Информационната система за предварително записване все още не работи - тя се очаква едва към 3 март, но големите столични болници се ангажираха да не връщат желаещи, независимо в коя група попадат.

"Ако трябва да правим избор между това да създаваме организация и да подобрим възможността на хората да се ваксинират и това да няма желаещи за ваксинация, аз със сигурност ще избера първото. За мен по-добре да чакат за ваксинация, отколкото да чакат пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва", каза Костадин Ангелов.

Обсъжда се и създаването на "зелени коридори" за желаещи извън фазите на Националния ваксинационен план и в делничните дни, но експертите все още не са решили този въпрос. Личните лекари също ще се включат в кампанията съвсем скоро.

"В столичната РЗИ имаше 60 ваксинирани души до 13 ч. и още 40, които чакат. В Окръжна болница вече са пристигнали очакваните ваксини и ще бъдат открити 10 ваксинационни пункта. Днес в Окръжна болница ще ваксинират, колкото могат. Същото и в Александровска болница. В момента нямаме записване, защото е абсолютно излишно - всеки, който желае, може да отиде да се ваксинира. Моля всички, които искат да се ваксинират, да следят това, което ще бъде публикувано на сайтовете на областните управители", каза Ангелов.

Той призова хората да не се колебаят от сравнението между ваксините и ако желаят да се имнунизират бързо, да го направят с наличните препарати.

"Всяка ваксина, която е регистрирана, е показана за приложение на всички хора. Нямаме притеснения за това. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя има необходимата ефикасност - гарантира или неразболяване на човека, или леко прекарване на заболяването. Най-добрата ваксина е тази, която вече е налична. По този начин можем да получим колективен имунитет.", каза той.

В момента пунктовете за ваксиниране са заредени предимно с AstraZeneca, като се пазят количества от Pfizer за членовете на секционните и районните избирателни комисии. След понеделник се очакват нови дози от трите разрешени досега производители.

Ще обявяваме колко ваксини може да се поставят в дадената болница, за да не се получават километрични опашки, каза още Ангелов.


Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него