Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов даде съвет ваксинираните с препарата на AstraZeneca/Oxford да не употребяват повече от 50 грама твърд алкохол в рамките на 24 часа след поставяне на дозата.

Той обясни, че не говори за „чаша вино“, а за същото или по-голямо количество друг алкохол, тъй като организмът реагира на аденовируса на ваксината в първите няколко часа след имунизацията.

„Съветвам пациентите, на които им е поставена доза от AstraZeneca, да избягват и физическите упражнения в рамките на 24 часа, защото така може да се засили отока и зачервяването на мястото на ваксинацията“, каза проф. Балтов в интервю за bTV в неделя.

Нови данни: Ваксината на AstraZeneca е най-ефективна при интервал от 12 седмици между двете дози

„Ваксината на AstraZeneca е векторна и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните правят реакции в първото денонощие след дозата. Те включват повишаване на температурата, което е напълно нормален отговор на организма срещу аденовируса, а не срещу ваксината“, добави директорът на „Пирогов“.

Той уточни, че ваксините, разработени на база иРНК – Pfizer/BioNTech и Moderna – понякога водят до леки ефекти като минимални алергични реакции, предизвикани от липидната обвивка на информационната РНК.

„Хората трябва да знаят тези специфики на ваксините и да са спокойни. През изминалото денонощие получихме много обаждания от имунизирани, които са вдигнали температура, но няма нищо обезпокоително. След 24 часа всичко преминава“, каза Балтов.

В „Пирогов“ продължава да действа „зеленият коридор“ за имунизации на хора, които не са част от четирите приоритетни групи, а същото важи както за останалите големи столични болници, така и за много градове в цялата страна. Обмислят се и денонощни ваксинационни пунктове.


Как AstraZeneca стана "Оксфордската ваксина" в България