Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов даде съвет ваксинираните с препарата на AstraZeneca/Oxford да не употребяват повече от 50 грама твърд алкохол в рамките на 24 часа след поставяне на дозата.

Той обясни, че не говори за „чаша вино“, а за същото или по-голямо количество друг алкохол, тъй като организмът реагира на аденовируса на ваксината в първите няколко часа след имунизацията.

„Съветвам пациентите, на които им е поставена доза от AstraZeneca, да избягват и физическите упражнения в рамките на 24 часа, защото така може да се засили отока и зачервяването на мястото на ваксинацията“, каза проф. Балтов в интервю за bTV в неделя.

Нови данни: Ваксината на AstraZeneca е най-ефективна при интервал от 12 седмици между двете дози

„Ваксината на AstraZeneca е векторна и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните правят реакции в първото денонощие след дозата. Те включват повишаване на температурата, което е напълно нормален отговор на организма срещу аденовируса, а не срещу ваксината“, добави директорът на „Пирогов“.

Той уточни, че ваксините, разработени на база иРНК – Pfizer/BioNTech и Moderna – понякога водят до леки ефекти като минимални алергични реакции, предизвикани от липидната обвивка на информационната РНК.

„Хората трябва да знаят тези специфики на ваксините и да са спокойни. През изминалото денонощие получихме много обаждания от имунизирани, които са вдигнали температура, но няма нищо обезпокоително. След 24 часа всичко преминава“, каза Балтов.

В „Пирогов“ продължава да действа „зеленият коридор“ за имунизации на хора, които не са част от четирите приоритетни групи, а същото важи както за останалите големи столични болници, така и за много градове в цялата страна. Обмислят се и денонощни ваксинационни пунктове.


Как AstraZeneca стана "Оксфордската ваксина" в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024