Новак Джокович вдигна девета титла на Australian Open Снимка: © Getty Images

Новак Джокович доказа защо е най-успешният тенисист в историята на Australian Open. Световният №1 триумфира с трета поредна титла в Мелбърн, която е девета във витрината му и общо 18-та в турнирите от Големия шлем.

На финала на първия „мейджър“ за годината сърбинът надигра категорично намиращия се в перфектна форма Даниил Медведев. Джокович надделя със 7-5 6-2 6-2 и постигна 21-а поредна победа в „Мелбърн Парк“, като по този начин прекъсна серията от 20 последователни успеха на руснака в тура.

Водачът в ранглистата се доближава на две титли от Шлема до върха – Роджър Федерер и Рафаел Надал имат по 20.

На 8 март Джокович ще подобри и рекорда за най-много седмици на върха в класирането в цялата история (311), докато Медведев се изкачва до №3 в подреждането.

През целия турнир около здравословното състояние на сърбина бяха задавани редица въпроси. Той се контузи по време на мача в трети кръг срещу Тейлър Фриц и позволи на американеца да стопи пасива си от 0-2 сета. Преодоля обаче травмата в коремната мускулатура и спечели сблъсъка, а след това пренебрегна спекулациите, че ще се откаже, и надигра последователно Милош Раонич, Александър Зверев и Аслан Карацев.

Медведев също изигра силен турнир, отстранявайки играчи като Андрей Рубльов и Стефанос Циципас в три сета. Това беше вторият финал на руснака в турнирите от Големия шлем, но както и на US Open през 2020 срещу Рафаел Надал, така и сега не успя да стигне до титлата.

Джокович взе пета победа от осем мача срещу него, след като се справи далеч по-добре от съперника в разиграванията след първи и най-вече след втори сервис. Сърбинът контролираше темпото, допусна по-малко непредизвикани грешки, а руснакът се пропука под напрежението и все още остава без "мейджър" отличие.

Четете още за финала в TennisKafe.com.


Наоми Осака триумфира с втори трофей на Australian Open и четвърти в Големия шлем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024