Снимка: © БНТ

Директорът на кардиологичната болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев твърди, че коронавирусът е „създаден в лаборатория“ и представлява „биологично оръжие“. Кардиологът, който е президент на Световната асоциация на гръдните и сърдечно-съдови хирурзи, изрази мнението си в интервю за БНТ в неделя. На въпрос от страна на водещия Георги Любенов какво го е изненадало, когато самият той се е разболял от Covid-19, проф. Начев отговори: „Малката изненада беше, че се разболях аз. Голямата изненада бе, че го прекарах много тежко. Аз имах самочувствието, че живея що-годе здравословен живот по отношение на храна, движение, контрол на заболяванията. Това доказва, че ние не знаем нищо за този вирус - освен това, че е лабораторен вирус“.

Научните среди по света излязоха с абсолютно категорично мнение, че не може да става дума за подобно твърдение. Covid-19 има естествен произход и не е лабораторно модифициран, това доказа проучване на изследователския институт The Scripps в Калифорния, публикувани в авторитетното издание Nature от д-р Кристиан Андерсен. Подобно становище зае и Световната здравна организация.

Не за първи път обаче по БНТ, в предаването на Героги Любенов, теориите на конспирацията намират плодородна почва.

„Тези притчи за змиите, мишките и прилепите, това са „1001 нощи“. Но не знаем нищо. Защо този вирус при едни хора, освен белия дроб, засяга и сърцето? Защо при други засяга бъбреците, при трети черния дроб, при четвърти – нищо? Няма обяснение. Нужно е време. Нужни са обстойни изследвания“, каза той и отново изрази позицията си:

„Не ангажирам никого с мнението ми, но за мен специално това е лабораторен вирус. Той е от ноември 2019 в Китай. Оказа се, че е вид биологично оръжие, защото вижте какви поражения нанася въпреки всички мерки, които се вземат. Той взе жертви в САЩ, Германия, Италия, Испания, Англия, а това не са страни, които нямат високо ниво на здравеопазване. Тези системи не издържаха. Не може да обвиняваме тях. Това е нещо ново, с което светът не се е сблъсквал. Напомня ми за свинския и за птичия грип, но мащабът и сериозността на усложненията и високата смъртност са по-различни отпреди“, добави проф. Начев.

По-рано през февруари международният екип от експерти на СЗО, които бяха изпратени да изследват произхода на новия коронавирус в Китай, определиха като "изключително слабо вероятна" версията за изкуствено създаване на SARS-CoV2.

Предположението за евентуално изтичане на вируса от лаборатория на Института по вирусология в Ухан беше лансирана многократно след избухването на пандемията, независимо от острите критики от страна на китайските власти. "Хипотезата за лабораторен инцидент е изключително слабо вероятно обяснение за привнасянето на вируса сред човешката популация. Затова тя не е сред хипотезите, които ще препоръчаме за допълнително проучване", каза Петер Бен Ембарек от СЗО. Той добави, че "най-вероятният" път на разпространението на новия коронавирус е преход към човечеството чрез междинен животински вид.

Според проф. Генчо Начев – третата вълна от коронавируса вече е тук, а нещата винаги могат да бъдат изпуснати лесно от контрол.

„Трета вълна вече има и затова се вземат много стриктни мерки. Единственото ми притеснение е, че с лекото отпускане на мерките от 1 март, имайки предвид липсата на склонност на българина към дисциплина, може да се стигне до рязко покачване на случаите и повишение на смъртността. Надявам се това да не се случи или да бъдат взети навременни мерки, както през декември. Тогава имахме най-голямата смъртност в Европа, благодарение на мерките намалихме смъртността и заболелите станаха много малко“, каза директорът на „Св. Екатерина“.


"Зелените паспорти": Най-ценната монета в пост-пандемичния свят, която не е за всеки

Как Чехия попадна в Covid-капан: "Правителството нарушава правилата, а медиите дават глас на конспирациите"

"Зелените коридори" за ваксини отново отварят, но с условие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца