"Левски" вече се казва "Бате Борисов": най-добрите шеги за сагата с акциите на клуба Снимка: © ПФК "Левски"

Събитието на деня несъмнено бе връчването на мажоритарния пакет от акциите на ПФК "Левски" на премиера Бойко Борисов и хаосът, който съпътстваше този процес.

Сашо Диков престоя повече от час пред сградата на Министерски съвет, където призоваваше министър-председателя да слезе и да приеме ценните книжа, джиросани на Борисов от Георги Попов - бизнес партньор на досегашния собственик на клуба Васил Божков.

Освен да остави феновете на отбора в недоумение за това кой в крайна сметка притежава "Левски", ситуацията предизвика десетки шеги в социалните мрежи. Подбрали сме някои от най-добрите:

"Новото име на "Левски" е "Бате Борисов"", написа Георги Банов, с препратка не само към премиера, но и към беларуския отбор, отстранил столичния клуб в третия предварителен кръг от Шампионската лига през 2008 година.

"Гръцки гирос срещу банкянски джирос", бе текстът, придружаващ колажа на Иван Червенков:

Имаше и други шеги за джиросването на документите. След като Борисов отказа да ги приеме, Диков се насочи към изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев, на когото в крайна сметка бяха връчени те. Ето какво роди придвижването на ценните книжа из столицата:

"Джиро: обиколка на България с акциите на "Левски", да не се бърка с колоездачната обиколка на Италия." (по @tennisfanbg)

Самият журналист също бе обект на обсъждане, след като влезе в ролята на техен преносител:

"Сашо Диков е толкова съвестен, че засрамва всички куриери, вече половин час виси на адреса и чака," написа Самуил Петканов за дългия му престой пред сградата на Министерски Съвет.

Процесът бе заснет от телевизията Евроком, в която Диков работи, а той през цялото време бе с микрофон в ръка:

"Сашо Диков е единственият, който може едновременно хем да е главен герой, хем да отразява като репортер същата тази история", написа журналистът Иван Бедров.

След цялата сага въпросът кой е притежател на ценните книжа остана висящ. Юристът проф. Огнян Герджиков, каза пред в. "Труд", че акциите са притежание на Бойко Борисов и от него се изискват активни действия, ако иска да ги прехвърли на друг.

Някои нарекоха ходът на Божков "шах с Черепа", а други зачакаха с нетърпение да се появи екип на теливизионното шоу "Съдебен спор", който да разреши казуса между бизнесмена и министър-председателя.

По думите на Герджиков джирото е едностранно волеизявление, по силата на което носителят на правото, инкорпорирано в ценната книга, се съгласява да бъде заменен от друго лице.

Това също предизвика забавна реакция в социалните мрежи:

"Тази нощ колко ли видни бизнесмени няма да мигнат от мисълта, че може да им продадат "Левски"?," гласеше една от публикациите.

"Уважаеми г-не/г-жо, Вашият мейл беше избран на случаен принцип и спечелихте мажоритарния дял от акциите на ПФК "Левски"," написа @Comba7Wombat.

"Шефът на АПИ тръгна ли вече по мегданите на селата да вика "Вземете "Левски"" три пъти?" бе едно от най-добрите попадения (@niki_todorov). То е препратка към реплика на премиера към председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" по-рано тази година. Борисов изпрати Георги Терзийски да вика по площадите "Няма да има винетки", след като новината, че за пътищата от София за Банкя и Панчерево е нужна такава предизвика протести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024