Снимка: © ПФК "Левски"

Събитието на деня несъмнено бе връчването на мажоритарния пакет от акциите на ПФК "Левски" на премиера Бойко Борисов и хаосът, който съпътстваше този процес.

Сашо Диков престоя повече от час пред сградата на Министерски съвет, където призоваваше министър-председателя да слезе и да приеме ценните книжа, джиросани на Борисов от Георги Попов - бизнес партньор на досегашния собственик на клуба Васил Божков.

Освен да остави феновете на отбора в недоумение за това кой в крайна сметка притежава "Левски", ситуацията предизвика десетки шеги в социалните мрежи. Подбрали сме някои от най-добрите:

"Новото име на "Левски" е "Бате Борисов"", написа Георги Банов, с препратка не само към премиера, но и към беларуския отбор, отстранил столичния клуб в третия предварителен кръг от Шампионската лига през 2008 година.

"Гръцки гирос срещу банкянски джирос", бе текстът, придружаващ колажа на Иван Червенков:

Имаше и други шеги за джиросването на документите. След като Борисов отказа да ги приеме, Диков се насочи към изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев, на когото в крайна сметка бяха връчени те. Ето какво роди придвижването на ценните книжа из столицата:

"Джиро: обиколка на България с акциите на "Левски", да не се бърка с колоездачната обиколка на Италия." (по @tennisfanbg)

Самият журналист също бе обект на обсъждане, след като влезе в ролята на техен преносител:

"Сашо Диков е толкова съвестен, че засрамва всички куриери, вече половин час виси на адреса и чака," написа Самуил Петканов за дългия му престой пред сградата на Министерски Съвет.

Процесът бе заснет от телевизията Евроком, в която Диков работи, а той през цялото време бе с микрофон в ръка:

"Сашо Диков е единственият, който може едновременно хем да е главен герой, хем да отразява като репортер същата тази история", написа журналистът Иван Бедров.

След цялата сага въпросът кой е притежател на ценните книжа остана висящ. Юристът проф. Огнян Герджиков, каза пред в. "Труд", че акциите са притежание на Бойко Борисов и от него се изискват активни действия, ако иска да ги прехвърли на друг.

Някои нарекоха ходът на Божков "шах с Черепа", а други зачакаха с нетърпение да се появи екип на теливизионното шоу "Съдебен спор", който да разреши казуса между бизнесмена и министър-председателя.

По думите на Герджиков джирото е едностранно волеизявление, по силата на което носителят на правото, инкорпорирано в ценната книга, се съгласява да бъде заменен от друго лице.

Това също предизвика забавна реакция в социалните мрежи:

"Тази нощ колко ли видни бизнесмени няма да мигнат от мисълта, че може да им продадат "Левски"?," гласеше една от публикациите.

"Уважаеми г-не/г-жо, Вашият мейл беше избран на случаен принцип и спечелихте мажоритарния дял от акциите на ПФК "Левски"," написа @Comba7Wombat.

"Шефът на АПИ тръгна ли вече по мегданите на селата да вика "Вземете "Левски"" три пъти?" бе едно от най-добрите попадения (@niki_todorov). То е препратка към реплика на премиера към председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" по-рано тази година. Борисов изпрати Георги Терзийски да вика по площадите "Няма да има винетки", след като новината, че за пътищата от София за Банкя и Панчерево е нужна такава предизвика протести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени