Снимка: © ПФК "Левски"

Събитието на деня несъмнено бе връчването на мажоритарния пакет от акциите на ПФК "Левски" на премиера Бойко Борисов и хаосът, който съпътстваше този процес. 

Сашо Диков престоя повече от час пред сградата на Министерски съвет, където призоваваше министър-председателя да слезе и да приеме ценните книжа, джиросани на Борисов от Георги Попов - бизнес партньор на досегашния собственик на клуба Васил Божков.

Освен да остави феновете на отбора в недоумение за това кой в крайна сметка притежава "Левски", ситуацията предизвика десетки шеги в социалните мрежи. Подбрали сме някои от най-добрите:

"Новото име на "Левски" е "Бате Борисов"", написа Георги Банов, с препратка не само към премиера, но и към беларуския отбор, отстранил столичния клуб в третия предварителен кръг от Шампионската лига през 2008 година. 

"Гръцки гирос срещу банкянски джирос", бе текстът, придружаващ колажа на Иван Червенков:

Имаше и други шеги за джиросването на документите. След като Борисов отказа да ги приеме, Диков се насочи към изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев, на когото в крайна сметка бяха връчени те. Ето какво роди придвижването на ценните книжа из столицата:

"Джиро: обиколка на България с акциите на "Левски", да не се бърка с колоездачната обиколка на Италия." (по @tennisfanbg)

Самият журналист също бе обект на обсъждане, след като влезе в ролята на техен преносител:

"Сашо Диков е толкова съвестен, че засрамва всички куриери, вече половин час виси на адреса и чака," написа Самуил Петканов за дългия му престой пред сградата на Министерски Съвет. 

Процесът бе заснет от телевизията Евроком, в която Диков работи, а той през цялото време бе с микрофон в ръка:

"Сашо Диков е единственият, който може едновременно хем да е главен герой, хем да отразява като репортер същата тази история", написа журналистът Иван Бедров.

След цялата сага въпросът кой е притежател на ценните книжа остана висящ. Юристът проф. Огнян Герджиков, каза пред в. "Труд", че акциите са притежание на Бойко Борисов и от него се изискват активни действия, ако иска да ги прехвърли на друг. 

Някои нарекоха ходът на Божков "шах с Черепа", а други зачакаха с нетърпение да се появи екип на теливизионното шоу "Съдебен спор", който да разреши казуса между бизнесмена и министър-председателя.

По думите на Герджиков джирото е едностранно волеизявление, по силата на което носителят на правото, инкорпорирано в ценната книга, се съгласява да бъде заменен от друго лице. 

Това също предизвика забавна реакция в социалните мрежи:

"Тази нощ колко ли видни бизнесмени няма да мигнат от мисълта, че може да им продадат "Левски"?," гласеше една от публикациите.

"Уважаеми г-не/г-жо, Вашият мейл беше избран на случаен принцип и спечелихте мажоритарния дял от акциите на ПФК "Левски"," написа @Comba7Wombat

"Шефът на АПИ тръгна ли вече по мегданите на селата да вика "Вземете "Левски"" три пъти?" бе едно от най-добрите попадения (@niki_todorov). То е препратка към реплика на премиера към председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" по-рано тази година. Борисов изпрати Георги Терзийски да вика по площадите "Няма да има винетки", след като новината, че за пътищата от София за Банкя и Панчерево е нужна такава предизвика протести. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед