"Личният банкер" на Путин, който успешно "рекламира" войната му Снимка: © Getty Images

Оправданията на руския президент Владимир Путин за войната в Украйна могат да изглеждат нелепи в западните страни, но в Русия те са почти неоспорвана истина - благодарение на пропагандата и желязната хватка, в която Кремъл държи върху различни сфери от живота на гражданите. И благодарение на близките връзки на Путин с „правилните“ хора.

Юрий Ковалчук е един от тях. Той е сред най-влиятелните гласове, които подкрепят войната на Владимир Путин в Украйна. 71-годишният милиардер притежава огромни дялове в банковия сектор и медиите в Русия и чрез тях помага на дългогодишния си приятел Путин да затегне хватката, в която държи руското общество.

Двамата са близки приятели от десетилетия. Срещат се често и преди, и след началото на войната и редовно разговарят по телефона, разказва американският в. „Wall Street Journal”.

Путин отдавна разчита на вътрешен кръг от доверени съюзници, които управляват бизнеса в най-критичните сектори на руската икономика. Според финансови и съдебни документи и интервюта с бивши служители на разузнаването, Ковалчук се отличава както с личните си отношения с президента, така и с ролята си във формирането на общественото мнение в Русия.

  • Министерството на финансите на САЩ го определя като "личния банкер" на Путин, когато името му се появява в списъка със санкции още през 2014 г. след незаконната анексия на Крим.
  • Той е и един от най-големите медийни магнати в Русия, притежаващ империя от телевизионни канали, вестници и социални медии, които пропагандират тезите на Кремъл.

Страната обаче среща проблеми на фронта и е далеч от изпълняването на амбициозните си военни цели в Украйна. Заради неуспехите на руските въоръжени сили медиите на Ковалчук стават все по-ценни за Кремъл, който ги използва, за да разпространява провоенна пропаганда и да отвлича вниманието на разтревожените граждани.

Юрий Ковалчук "върши две от най-важните работи за Путин", смята икономистът Андерс Аслунд, който е бивш съветник за руското правителство в периода между 1991 и 1994 г.

"Той е човекът, който се занимава с парите, и човекът, който се занимава с медиите", посочва Аслунд пред изданието.

Телевизионните новинарски канали от медийната група на Ковалчук представят спокойна и стабилна картина на мотивирани и висококвалифицирани войници, призовани на фронтовата линия.

  • Те излъчиха и обвиненията на руските официални лица през ноември за това, че Украйна планира да използва "мръсна бомба“ във войната - твърдение, което Киев и западните му съюзници отрекоха.
  • От ефира на Първи канал, в който Ковалчук държи голям дял, водещите наскоро уверяваха руските зрители, че САЩ са напът да се разпаднат в разгара на расовите войни.

Ковалчук, който продължава да е обект на финансови санкции от страна на САЩ, ЕС и Великобритания, помага на руски президент и за контрола върху интернет. Това е изключително важен инструмент, с който Кремъл успява да достигне и до по-младите хора.

В края на миналата година "банкерът на Путин" придоби компанията VK Co., която управлява най-голямата руска социална мрежа - VKontakte, известна и като руския Facebook. Наблюдатели посочват, че в платформата постоянно се споделят публикации, които осъждат НАТО и западните сили.

Според човек от технологичната индустрия, свързан с Кремъл, замисълът зад закупуването на VK е да се следят антикремълските потребители. Руските сили на реда редовно използват платформата, за да идентифицират и проследяват закононарушители, които не са в пропагандната линия на Кремъл, разпространяват алтернативна на кремълската информация и критикуват властта и въоръжените сили.

Влиянието на Ковалчук

Юрий Ковалчук не е заемал официална длъжност в руското правителство и въпреки това има голямо влияние върху политиката. Той дори помага на приближените до Путин да си открият доходоносни работни места.

Председателката на борда на директорите в неговата Национална медийна група е самата Алина Кабаева – известна бивша руска гимнастичка, за която се твърди, че е приятелка на Путин.

Няколко приятели на руския президент дори притежават акции в банката "Россия", контролирана от Ковалчук, за която беше разкрито, че разполага с мрежа от офшорни компании, от които Путин и неговите сътрудници са се възползвали.

Добрият приятел на Путин

Ковалчук е един от малкото хора, с които руският държавен глава се е срещал по време на пандемията от коронавирус през 2020 г. Двамата понякога прекарвали часове заедно, говорейки за разрастващия се конфликт със Запада, руската история и общите им интереси, посочва бивш служител на руското разузнаване пред "Wall Street Journal".

Според него Ковалчук твърдял пред Путин, че Западът е слаб и е настъпил моментът Русия да демонстрира военната си мощ и да защити суверенитета си, като се намеси в Украйна.

Руският президент многократно е описвал бизнесмена като свой приятел. Двамата имат дълга история. През 1991 г. Ковалчук и няколко негови партньори придобиват банка "Россия", след като нейният собственик - комунистическата партия - е разпусната. По това време Путин е един от съветниците на кмета на Санкт Петербург и успешно насочва бизнесмени да си партнират с банката.

Когато той става президент през 2000 г., Ковалчук отсяда за няколко седмици в президентската вила. Източник, близък до Кремъл, твърди, че бизнесменът е оказал силно влияние върху геополитиката, която държавният глава води по това време. А първият сигнал за това е реч на Путин от 2007 г., в която той изброява злините на това, което нарича „хегемония на САЩ“.

През следващата година Ковалчук създава Националната медийна група и само за няколко години тя става най-големият частен медиен мастодонт в Русия с дялове в политически влиятелни телевизионни канали, уебсайтове и компании за филмови продукции.

Президентският кабинет започва да поддържа постоянна връзка с главните редактори на най-големите телевизии, включително тези, притежавани от Ковалчук. Сега в контекста на войната в Украйна Кремъл им дава инструкции да изтъкват руските военни успехи - въпреки загубите на бойното поле, и да описват мобилизацията като патриотичен дълг.

Това е само един от множеството инструменти, които Путин използва, за да обясни инвазията. Повечето от тях обаче са в ръцете именно на Ковалчук, който, макар да е извън Кремъл, отлично знае как да управлява обществените нагласи в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023