Какво е "мръсна бомба" и защо спекулациите на Кремъл могат да провокират ядрена криза? Снимка: © Getty Images

Преди дни Русия обвини украинците, че се готвят да използват "мръсна бомба" - в опит Кремъл да разколебае Запада и да запази възможността за използване на ядрени оръжия. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се обади на колегите си във Вашингтон, Лондон, Париж и Анкара, за да ги "предупреди", че Киев се готви да използва устройство, покрито с радиоактивен материал, а подобно действие ще предизвика ответни действия от страна на Кремъл, като например включването на ядрените оръжия.

Следите на този казус, както и неговото значение, описва американският писател и експерт по международни въпроси Том Никълс в статия за "The Altantic". В кариерата си той от десетилетия се занимавал с въпроси, свързани с Русия, ядрените оръжия и националната сигурност.

Какво представлява "мръсната бомба" и какъв е смисълът зад твърденията на Москва?

"Мръсната бомба" не е ядрена бомба. Тя е, ако се използва тромавият термин, с който специалистите я назовават - радиологично разпръскващо устройство. Или по-просто казано - експлозив, обвит с много опасен радиоактивен материал.

Когато бомбата се взриви, това не е ядрена детонация, а само нормална експлозия на взривно вещество или други боеприпаси. Разликата е, че тази експлозия разпръсква около себе си радиоактивен материал, който отравя всички наблизо и прави района изключително опасен. Вътрешността на "мръсната бомба" може да бъде всичко, което е силно радиоактивно - отпадъци от ядрен реактор, от ядрено оръжие и дори радиологични материали от болница.

Оръжието може да е част от плановете на Москва сама да използва подобно устройство на територията на Украйна. След което ще обвини Киев и ще поиска от украинците да се предадат или да се изправят пред ядрено отмъщение. Това може да се окаже и ход, с който руснаците да се опитат да сплашат западните съюзници на Украйна.

Войната в Украйна продължава.

Да се надяваме, че това е просто опит на Кремъл да приложи тактика на сплашване. Ако обаче Путин и обкръжението му наистина обмислят провокация с "мръсна бомба", то това е вероятно, защото с подобна акция те виждат решаването на няколко проблема наведнъж.

Русия може да се опита да обърне сценария и от агресор, отговорен за множество военни престъпления, да се превърне в жертва на ядрено "събитие". Тогава тя ще може да постави ултиматум на украинците, който да издигне войната до ядрена криза, което вероятно е единственият начин, по който Москва смята, че може да спечели, след като нейната армия среща трудности на бойното поле.

С подобен ход руснаците биха опитали да заложат на това, че едно фалшиво твърдение за "мръсна бомба" ще облекчи руската администрация при взимането на решения за атака с ядрено оръжие - или както те го наричат "ответен удар". Ако ядрените оръжия влязат в играта, западните сили ще трябва да решават доколко искат да се ангажират с ядреното възпиране на Украйна.

Защо сега?

Подозирам, че опитът за връщане на ядрените въпроси се корени в осъзнаването от страна на президента Владимир Путин, че за пореден път се е унижил в безсмислените си интриги за водене на война, която губи още от първите дни. Опитите му да мобилизира близо 300 хил. мъже се оказаха политическа катастрофа. Според някои данни два пъти повече руснаци вече са напуснали страната. Дори самият Путин призна за "грешките" си и оттегли част от безсмисленото вкарване на млади мъже в армията.

По този начин заплашването с "мръсна бомба" и рискът от последваща ескалация имат смисъл, но това е само, ако се намирате в бункер под Кремъл, но в действителност са напълно откачени и безразсъдни.

От една страна, никой няма да повярва на руските твърдения. Американците, французите и британците вече отхвърлиха подобни опасения, макар все още да няма реакция от Турция. Това може да няма особено голямо значение за Путин, който най-вероятно се интересува само дали неговите граждани вярват на думите му. Но и този план може да се обърне срещу него: Една руска "мръсна бомба", последвана от ядрена криза, може да паникьоса руската общественост повече, отколкото Путин очаква.

Кремъл смята, че ако е достатъчно убедителен, за да прокара идеята за "ответен удар", това ще го измъкне от отговнорст. Но греши. Руският държавен глава вероятно разчита, че светът ще се отдръпне след няколко рутинни осъждания, но историята около "мръсната бомба" ще се разпадне доста бързо. Така Русия ще бъде разкрита като ядрен агресор, което може да убеди (окончателно) останалата част от света, че режимът е недопустима заплаха за световния мир и сигурност.

Тогава руският президент може да се окаже в ядрено съперничество със Запада, което нито той, нито Западът иска, но което така или иначе ще се случи поради неспособността на самия Путин да предвиди последиците от действията си. (По ирония на съдбата една от причините Путин да се окаже в тази беда е, че той има забележителна и напълно неоправдана увереност в способността си да контролира събитията.)

Не искам да спекулирам как би могла да възникне такава по-голяма криза, но ако руснаците изберат този отчаян път, има множество пътища, които могат да доведат до голяма ядрена конфронтация между Изтока и Запада.

Путин за пореден път играе с живота на собствения си народ и на света и можем само да се надяваме, че Москва вече разбира - чрез предупрежденията на Вашингтон, Лондон, Париж и (в идеалния случай) Анкара - че този опит за измама прозира и че подобна ескалация само ще ускори поражението на Русия и ще застраши стабилността на самата руска нация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024