Лидерът на "Ал Кайда" аз Зауахири е убит с дрон, обяви Байдън Снимка: © Getty Images

Лидерът на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири е убит с удар от дрон в Афганистан в хода на контратерористична операция на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в Кабул.

„Правосъдието е раздадено. Този терористичен лидер вече не е жив“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в реч по телевизията в понеделник вечер (местно време). Успешната операция е ясен сигнал към всички врагове на САЩ: „Колкото и време да отнеме, независимо къде се криете: Ако сте заплаха за нашето население, САЩ ще ви намерят и елиминират.“

Зауахири пое лидерството на "Ал Кайда" след убийството на Бин Ладен през 2011 г., който беше неутрализиран от специалните сили на САЩ в Пакистан през 2011 г.

Роденият в Египет аз Зауахири беше смятан за централна фигура зад атентатите от 11 септември 2001 г. в Съединените щати, при които загинаха около 3000 души. Съединените щати наложиха награда от 25 милиона долара за главата му.

Новината за убийството на аз Заухири идва година след овладяването на Афганистан от талибаните през август миналата година.

Атаката с дрон е извършена в 6:18 ч. (местно време) в неделя сутринта. Това е първото известно нападение на САЩ в Афганистан, откакто американски войски и дипломати и техните съюзници напуснаха страната миналото лято.

Президентът на САЩ разтълкува успешната операция с дрон като доказателство, че е възможно Америка да се защити от терористи дори без хиляди войници на афганистанска земя.

Последната публична изява на Аз Зауахири беше миналия септември - точно 20 години след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Във видеообръщение той призова поддръжниците си да се бият срещу Запада и неговите съюзници в Близкия изток.

Минали години имаше непотвърдени слухове за смъртта му. Точното му местонахождение беше неизвестно. Появяваха се и спекулации и за здравословното му състояние. През 2019 г. медиите съобщиха, позовавайки се на информация от разузнаването, че аз Зауахири страда от сърдечни проблеми.

Наскоро експерти заподозряха, че лидерът аз Зауахири се укрива в граничната зона между Афганистан и Пакистан.

Радикалните ислямски талибани осъдиха атаката с дрон срещу жилищна сграда в Кабул и обвиниха САЩ в нарушаване на международните принципи и договора за изтегляне на американските войски от Афганистан. Талибаните поеха контрола над Афганистан миналото лято, като талибанското правителство не е международно признато.

Опасенията на Запада са, че организацията, върнала се на власт 20 години след изгонването си, не е прекъснала връзките си с "Ал Кайда".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024