Листовката на ваксината на Pfizer/BioNTech вече е достъпна и на български Снимка: © Getty Images

Ваксината на Pfizer/BioNTech не трябва да се прилага на хора, които са алергични към активното вещество или към някоя от останалите съставки. А ако човек е имал тежка алергична реакция или проблеми с дишането след инжектиране на друга ваксина, трябва да се консултира с личния си лекар, преди да си постави дозата.

Това са само част от характеристиките на новата ваксина срещу Covid-19, които вече са публикувани и на български език. На 23 декември Изпълнителната агенция по лекарствата и МЗ предоставиха листовката и кратката характеристика на първия одобрен от Европейския регулатор ЕМА препарат срещу Covid-19. Той се казва Comirnaty и след няколко дни ще пристигне у нас.

Ваксината трябва да се постави след консултация с лекар в още няколко случая: ако някога сте припадали след някаква инжекция с игла; ако имате тежко заболяване или инфекция с висока температура (Можете обаче да бъдете ваксинирани, ако имате леко повишена температура или лека инфекция на горните дихателни пътища - като настинка); ако имате проблем с кръвосъсирването, лесно получавате синини или използвате лекарство за предпазване от поява на кръвни съсиреци; ако имате отслабена имунна система поради заболяване, например инфекция с HIV, или прием на лекарство като кортикостероид, което повлиява имунната lи система.

Едни от най-често задаваните въпроси, не само в България, са какъв имунитет ще има човек, преболедувал коронавируса, и колко трайна ще е защитата от ваксината. Категоричен отговор в листовката на Pfizer/BioNTech няма. „Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с Comirnaty може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен“.

Comirnaty не се препоръчва при деца на възраст под 16 години, тъй като не е достатъчно добре изследван в тези случаи.

„Трябва да кажете на вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства, или наскоро ви е приложена някаква друга ваксина“, пише още в листовката.

„Ако сте бременна или кърмите, ако смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт, преди да ви бъде приложена тази ваксина“, гласи характеристиката.

Възможни са и някои нежелани реакции, които могат да засегнат повече от 1 на 10 души: болка или оток на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите, болка в ставите, втрисане и повишена температура.

Реакциите, които могат да засегнат до 1 на 10 души, са зачервяване на мястото на инжектиране и гадене. Други ефекти, които са срещани само при до 1 на 100 души, включват уголемени лимфни възли, неразположение, болки в крайниците, безсъние, сърбеж на мястото на инжектиране.

За съобщаване на евентуална нежелана реакция, хората трябва да се обърнат към своя лекар, фармацевт или медицинска сестра, както и да се свържат с Изпълнителната агенция по лекарствата.

Ваксината се поставя на две дози с интервал най-малко 21 дни.

Клиничните проучвания на препарата във фаза 3 показаха, че той има 95-процентова ефикасност и именно поради тази причина получи одобрение за спешно ползване от американския регулатор FDA и европейския – ЕМА.

Ваксината ще пристигне у нас най-вероятно на 25 или 26 декември, а на 27-ми ще бъде имунизиран първият български гражданин. Поставянето на дозите ще започне едновременно в три града – София, Пловдив и Бургас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024