Литовският парламент забрани вноса на газ от Русия и от страни, заплаха за националната сигурност Снимка: © Klaipėdos nafta

Литовският парламент забрани вноса на газ от Русия. Асамблеята на Сейма единодушно одобри законодателни промени, които забраняват на доставчици на синьо гориво от страни, смятани за заплаха за националната сигурност, да имат достъп до литовската газопреносна система.

Търговците на газ от "опасни" държави, каквато е Русия, не могат да използват терминала за втечнен газ в Клайпеда. Изключенията се отнасят за доставчици, които транспортират газ през Литва до руския полуексклав на Балтийско море Калининград.

"За" гласуваха 123 членове на Сейма, двама се въздържаха.

В началото на април Литва стана първата страна от ЕС, която напълно спря вноса на газ от Русия.. „Нуждаем се от този закон, за да поддържаме тази политика в дългосрочен план“, каза министърът на енергетиката Дайниус Крейвис.

В началото на март "Клайпедос нафта" спря търговски взаимоотношения с "Новатек" поради факта, че Европейският съюз наложи санкции на Генадий Тимченко, който е основател на дружеството и беше в съвета на директорите на газовия гигант. "Новатек" е най-големият производител и износител на руски втечнен природен газ (LNG). Притежател на 10 процента от групата е "Газпром", а на 19,4 на сто - френската "ТоталЕнержи".

В момента руският газ продължава да се транспортира само транзитно през Литва до Калининград, но в различен технически режим, който осигурява само пренасянето на необходимото за транзита количество газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024