Снимка: © Getty Images

Литовските власти обявиха, че от събота влиза в сила забраната за пренос на стоки през страната по посока към руската Калининградска област, пише Reuters.

Това се случва в съответствие с санкциите на Европейския съюз към Москва, свързани с инвазията в Украйна.

Новината за блокадата бе съобщена в петък от губернатора Антон Алиханов, който каза, че тя ще обхване около 50% от стоките, които се внасят в Калининград. Списъкът със санкциите включва доставките на въглища, строителни материали, метали и високи технологии.

Алиханов добави, че два кораба вече са започнали да превозват стоки по маршрута със Санкт Петербург, а още седем ще се включат до края на годината. "Фериботите ни ще се справят с всички товари," увери гражданите той и ги призова да не се впускат в паническо пазаруване.

Областта се намира между Балтийско море, Литва и Полша, като там е базиран руският балтийски флот. Завзета е от нацистка Германия през април 1945 година и след Втората световна война остава в ръцете на Съветския съюз.

Досега тя се снабдяваше със стоки чрез железопътен транспорт, преминаващ през Литва.

Зам.-началникът на Съвета на Руската федерация Константин Косачев реагира от профила си в Telegram, като изрази мнение, че "зараждащата се блокада" е в нарушение на "цяла редица юридически обвързващи международни правни актове".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море