Снимка: © Getty Images

22 май е денят, в който Литва ще прекрати изцяло търговията с енергийни ресурси от Русия. Балтийската република повече няма да купува руски газ, нефт или електроенергия.

"Това е израз на нашата солидарност с воюваща Украйна. Ние не можем да си позволим да финансираме със свои пари руската военна машина", казва министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис.

Решението за отказа от руски газ беше обявено от правителството на страната още в началото на април. Литва вече получава газ от САЩ през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда.

Държавата спира да купува и руски ток и петрол. Потреблението от електроенергия ще бъде покрито от собствените ресурси за производство на ток от ВЕИ и внос от Европейския съюз.

Washington Post разказва как през април 1990 г. държавата е поставена в изкуствен дефицит на газ и нефт от Москва за повече от 2 месеца, което води до рязък скок в цените на горивата и затваряне на много заводи.

Литва търси начин да достави ресурсите от Норвегия, но се оказва, че няма достатъчно пари и възможности да гарантира сигурността на танкерите до своите пристанища заради съветския флот.

Кризата води политическия елит до извода, че рисковете от подобна зависимост трябва да бъдат елиминирани. Малко след като обявява своята независимост, Вилнюс наема американска компания да построи терминал за внос на нефт и продава дела си в стара петролна рафинерия първо на американска, а после - на полска компания, вместо на руски конкурент.

През годините страната продължава да е подлагана на натиск от Москва чрез умишлено по-високи цени на природния газ, което я стимулира и да изгради LNG-терминалa през 2014 г.

През март 2022 г., малко след избухването на войната в Украйна, министърът на енергетиката на Литва обяви, че компанията Orlen, която оперира местната петролна рафинерия, планира да прекрати покупките на руски петрол и да ги замени с доставки от Саудитска Арабия.

Последната връзка с Москва: Литва, Латвия и Естония напускат електрическата система на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем