Литва спира целия внос на руски ток, нефт и газ от 22 май Снимка: © Getty Images

22 май е денят, в който Литва ще прекрати изцяло търговията с енергийни ресурси от Русия. Балтийската република повече няма да купува руски газ, нефт или електроенергия.

"Това е израз на нашата солидарност с воюваща Украйна. Ние не можем да си позволим да финансираме със свои пари руската военна машина", казва министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис.

Решението за отказа от руски газ беше обявено от правителството на страната още в началото на април. Литва вече получава газ от САЩ през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда.

Държавата спира да купува и руски ток и петрол. Потреблението от електроенергия ще бъде покрито от собствените ресурси за производство на ток от ВЕИ и внос от Европейския съюз.

Washington Post разказва как през април 1990 г. държавата е поставена в изкуствен дефицит на газ и нефт от Москва за повече от 2 месеца, което води до рязък скок в цените на горивата и затваряне на много заводи.

Литва търси начин да достави ресурсите от Норвегия, но се оказва, че няма достатъчно пари и възможности да гарантира сигурността на танкерите до своите пристанища заради съветския флот.

Кризата води политическия елит до извода, че рисковете от подобна зависимост трябва да бъдат елиминирани. Малко след като обявява своята независимост, Вилнюс наема американска компания да построи терминал за внос на нефт и продава дела си в стара петролна рафинерия първо на американска, а после - на полска компания, вместо на руски конкурент.

През годините страната продължава да е подлагана на натиск от Москва чрез умишлено по-високи цени на природния газ, което я стимулира и да изгради LNG-терминалa през 2014 г.

През март 2022 г., малко след избухването на войната в Украйна, министърът на енергетиката на Литва обяви, че компанията Orlen, която оперира местната петролна рафинерия, планира да прекрати покупките на руски петрол и да ги замени с доставки от Саудитска Арабия.

Последната връзка с Москва: Литва, Латвия и Естония напускат електрическата система на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024