Локдауните в Европа се завръщат: Австрия се затваря за 10 дни на фона на масови протести Снимка: © Getty Images

Австрия стана първата страна в Европа, която връща пълния локдаун през есента на 2021 г.

Мярката с частичното затваряне само за неваксинирани не проработи и от понеделник до 12 декември гражданите ще могат да излизат навън само за работа, упражнения или за покупка на храна.

Това е четвъртият локдаун в страната с население 8.9 млн. души от началото на пандемията. Властите затвориха ресторанти, барове, фризьорски салони, театри, кина и магазини, които не продават стоки от първа необходимост. След 10 дни ограниченията ще бъдат преразгледани и не е изключено да се удължат.

Здравният министър Волфганг Мюкщайн заяви пред телевизия ORF в неделя вечер, че правителството трябва „да действа сега“. „Локдаунът е тежък метод, но е единствената опция да намалим броя на инфекциите от Covid-19“, смята той.

Новите случаи на коронавируса в Австрия са 14 042 – малко повече от средния брой заболели на седмична база. От началото на ноември в страната се наблюдава постоянно нарастване на броя новопоявили се инфекции.

Смъртните случаи през последното денонощие са 22, а от началото на пандемията – 12 015. В някои от най-засегнатите райони интензивните отделения са на предела на възможностите си.

Всичко това се случва, въпреки че в Австрия са поставени 12,9 милиона дози от ваксините и 65.3% от населението е напълно имунизирано срещу Covid-19.

Миналата седмица Австрия стана първата европейска държава, която направи ваксинацията срещу Covid задължителна, но е планирано законът да влезе в сила през февруари 2022. Властите в съседна Германия обсъждат подобни мерки, тъй като интензивните отделения се пълнят, а броят на новите случаи достига до нови рекорди, пише BBC.

Десетки хиляди души излязоха на протест в столицата Виена през уикенда. Те издигнаха националните знамена и плакати с надпис „Свобода“, като в същото време скандираха „Съпротива!“ и освиркваха полицията.

Новите ограничения в Европа доведоха до масови сблъсъци с полицията и в Нидерландия, и в Белгия.

В центъра на Брюксел излязоха десетки хиляди граждани, които протестираха срещу Covid-сертификатите, даващи достъп до кафенета, ресторанти и други обекти само на ваксинираните. Стигна се до ескалация, след като някои от тях започнаха да хвърлят камъни и фойерверки срещу служителите на реда, а те им отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Три вечери подред в Нидерландия се провеждат масови демонстрации заради частичния локдаун. Последно полицията арестува 15 души в южния град Роозендаал, където протестиращите подпалиха основно училище.

В събота демонстрантите хвърляха фойерверки към полицията в Хага и подпалваха велосипедите в центъра на града. В Ротердам дори бяха подпалени полицейски автомобили. Там четирима души бяха простреляни от силите на реда и се лекуват в болница.

Протести имаше още в хърватската столица Загреб, както и в Дания, където 1000 души протестираха в Копенхаген срещу плановете на правителството да въведе задължителна ваксинация за работещите в обществения сектор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024