Снимка: © bundespraesident.at

Костюм, комбиниран с бели кецове, без вратовръзка и с разкопчано горно копче на ризата – така новият здравен министър на Австрия изненада сънародниците си по време на встъпването в длъжност.

Пролича си, че 44-годишният Волфганг Мюкщайн не е политик, а човек от народа, както намекна президентът Александър ван дер Белен. Новият здравен министър замени Рудолф Аншобер, отказал се поради здравословни проблеми, и пое управлението на кризата с Covid-19 в деликатен момент. Той обаче не се плаши от предизвикателството и дори е готов да налага „непопулярни мерки“, ако се наложи.

Мюкщайн е член на партията на „Зелените“ – коалиционният партньор на канцлера Себастиан Курц и християндемократите от OVP. Той обаче не е известен с политическото си участие, а с това, че е успешен общопрактикуващ лекар с дългогодишен опит и член на Виенската медицинска асоциация. Преди това е бил съосновател и ръководител на център за грижи в австрийската столица.

Новият здравен министър завършва медицински науки във Виена през 2002 г., а през последните 12 години е един от най-активните членове в борда на медицинската асоциация. През ноември и декември 2019 дори участва в няколко срещи на „Зелените“, а от 2020 насам често се появява по телевизията, за да изразява експертно мнение за Covid-пандемията.

„Обмислих внимателно предложението да стана здравен министър“, каза Мюкщайн по време на встъпването в длъжност на 19 април. „Решението беше трудно, но го приех, защото искам да помогна на хората да излезем възможно най-бързо от пандемията. Това е една историческа мисия".

Мюкщайн е привърженик на локдауна като основен начин за справяне с високото ниво на разпространение на заразата. „Ако трябва, ще вземам непопулярни решения“, предупреди той, цитиран от ORF.

На церемонията присъстваха канцлерът Себастиан Курц и президентът Ван дер Белен. Съпругата и двете дъщери на Мюкщайн също трябваше да са там, но не гледаха пресконференцията му на живо заради Covid-мерките.

„Вие изпитахте ударите на пандемията от своя лекарски кабинет“, обърна се австрийският президент към новия здравен министър. „Знаете как се справят хората. Имате опит и визия. Нека го направим и да излезем от кризата“.

„Това е човек, който има практически опит и може да го направи“, отбеляза заместникът на Курц – Вернер Коглер.

В момента Австрия се намира в локдаун и задачата пред 44-годишния здравен министър е много трудна. Той трябва не само да се справи с нарастващия брой инфекции на коронавируса, но и с предизвикателствата на ваксинацията. Имунизирани са над 1,7 млн. граждани – близо 20%, а по две дози имат 8% от населението.

Проблемите с AstraZeneca и Johnson & Johnson, както и фактът, че Австрия не получи „ваксини на солидарността“ от последната поръчка на ЕК, са големите препятствия, които забавят процеса. Междувременно страната е регистрирала близо 600 хил. случая на Covid и почти 10 хиляди жертви, а в последните седмици се наблюдава пик на заразата.

Едно от първите послания на Мюкщайн е към австрийските граждани: „Моля ви, ваксинирайте се. Ще направя всичко по силите си да работя заедно с вас, за да може всеки да се имунизира много бързо и да излезем от пандемията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft