Снимка: © Getty Images

Британските здравни власти обсъждат радикална мярка заради притеснителното ниво на разпространение на Covid-епидемията.

Изследване на Министерството на здравеопазването показва, че само 17% от хората със симптоми на болестта си правят тест за доказване на инфекция със SARS-Cov2, защото мнозинството се страхуват от загуба на доходите си по време на карантината.

Това е причината, поради която правителството обмисля да предлага по 500 паунда (почти 1100 лв.) помощ за всеки гражданин, който има позитивен тест - само и само да го убедят да прекрати социалните си контакти за периода на боледуването си и да не нарушава карантината си.

Предложението би струвало над 450 милиона паунда на седмица, или 2 млрд. паунда на месец, съобщава Sky News, като цитира изтекли документи от министерството на Мат Ханкок.

Източник от кабинета на Борис Джонсън твърди пред BBC, че това е само една от обсъжданите мерки и че премиерът не е изразил мнение по нея. Предстои документът да бъде разгледан от оперативния комитет за пандемията, оглавяван от Майкъл Гоув.

Схема с финансовите помощи за болните от Covid съществува и в момента на територията на Англия, но тя се полага само на карантинираните лица, които получават ниски доходи и не могат да изпълняват служебните си задължения от вкъщи.

Тези средства не се изплащат на собственици на малки фирми, еднолични търговци или родители, чиито деца са под карантина. Този модел на подпомагане е критикуван заради сложната процедура и малкия обхват на потенциалните получатели на помощите.

Само един от всеки четири души с положителна проба за SARS-Cov2 се самоизолират за пълния период на карантината от 10 дни, според данните от изследването.

15% от заболелите продължават да ходят на работа, независимо че рискуват да заразят колегите си.

Нежеланието да се стои под карантина е най-голямата пречка пред по-масовото тестване на заболелите граждани. Планът предвижда финансовата помощ да се отпуска на всеки човек с положителна проба за коронавируса, независимо от възрастта на пациента, социалния му статус и възможността да продължи работа от вкъщи.

Министерството на здравеопазването предлага полицията да получи достъп до регистрите на карантинираните, за да може да следи за нарушенията на условията за самоизолация. Ако някой от получателите на помощта от 500 паунда прекъсне карантината си, ще трябва да върне парите.

Великобритания се намира в критична фаза на пандемията през последните два месеца, откакто беше открит новия вариант на коронавируса. Лондон остава с най-високо ниво на инфекции, като в момента данните сочат, че 1 на всеки 35 души в столицата е заразен.

Разпространението на болестта в града все пак намалява през последната седмица. Близо 5 милиона британци вече са получили първата доза от ваксините срещу Covid-19.

Броят на жертвите от епидемията във Великобритания надминава 94 000 души, като само за последния ден са починали 1290 души. В болница се намират над 38 000 души с Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов