Ели Розенбаум е топ "ловец на нацисти" в САЩ. Сега тръгва по следите на руските военнопрестъпници в Украйна Снимка: © Getty Images

Един от най-добрите "ловци на нацисти" - това определение върви редом с името на Ели Розенбаум. 67-годишният американец посвещава по-голямата част от живота си на мисията да открива привърженици на нацистката идеология, укриващи се в САЩ след края на Втората световна война. Сега бившият директор на американската Служба за специални разследвания и адвокат тръгва по следите на руските военнопрестъпници.

В средата на тази година Розенбаум бе назначен за ръководител на екипа на Министерството на правосъдието на САЩ, който се фокусира върху търсенето на отговорност за военни престъпления. Екипът е сформиран с цел да помогне за изправянето пред съд на лица, извършили зверства в продължаващата война в Украйна, започната от Владимир Путин на 24 февруари и да намери военнопрестъпници, които могат да се укриват на американска земя.

Военните престъпления са във фокуса на международното внимание още от началото на руската инвация. Още в първите седмици започна да се съобщава за множество незаконни деяния на руските сили, които извършват умишлени нападения на цивилни обекти, убиват и изтезават цивилни граждани, в това число и деца, нанасят щети върху ядрени електроцентрали и друга критична инфраструктура - все нарушения на Женевските конвенции, които уреждат международните закони при воденето на война.

Сега Розенбаум ще ръководи американския екип, който ще разследва тези жестокости в Украйна и ще търси отговорните за тях. А опитът и репутацията му от времето, когато ръководи отдела на Министерството на правосъдието, който издирва укриващи се нацисти дълго след края на Втората световна война, със сигурност ще е от полза.

"Решен съм да гарантирам, че тези, които извършват тези отвратителни престъпления, ще бъдат подведени под отговорност. Нашата страна проведе първите съдебни преследвания за такива престъпления по време на Нюрнбергския процес. Време е Съединените щати отново да поемат инициативата", казва "ловецът на нацисти" в интервю за британския вестник "Гардиън".

▶ От стажант в "ловец на нацисти"

Розенбаум расте в семейство на еврейски бежанци от Германия. Баща му Ървинг се присъединява към американската армия, а по-късно е част и от подразделение, което в края на войната се занимава с разпити на водещи поддръжници на нацизма.

Детството на Ели минава в Уестбъри, Ню Йорк, а през 1976 г. се дипломира с отличие в училището "Уортън". През 1979 г. се присъединява като стажант към Службата за специални разследвания (OSI) на американското правосъдно министерство, а година по-късно завършва юридическия факултет на "Харвард". Продължава да работи в Службата вече като адвокат.

През 1994 г. Розенбаум става нейн директор.

Ели израства в Уестбъри, Ню Йорк, а през 1976 г. се дипломира с отличие в училището "Уортън". През 1979 г. се присъединява като стажант към Службата за специални разследвания (OSI) към американското правосъдно министерство

Един от първите му случаи като разследващ започва с книга, която случайно взима в магазин, докато е още стажант. Тя разказва за концентрационния лагер Мителбау-Дора, с който нацистите си осигуряват робски труд за изпълнение на програмата за производство на ракети V2 в завода "Мителверк". Смята се, че при конструирането на ракетите от този тип там са загинали близо 20 хил. затворници.

Книгата отключва нещо в Розенбаум и го кара да зададе въпроси, свързани с германския учен Вернер фон Браун и други нацистки учени, които САЩ извеждат от Германия след войната като част от операция "Paperclip" - целяща да осигури на Вашингтон предимство пред Съветския съюз.

Фон Браун умира през 1977 г., но Розенбаум започва да проучва друг инженер. Става въпрос за Артър Рудолф, който ръководи програмата "Сатурн V", изстреляла американците на Луната. От предишните изявления на Рудолф става ясно, че той е бил наясно със случващото се в лагера Мителбау-Дора, и в един момент дори се оплаква, че е трябвало да напусне новогодишно парти в края на 1943 г., за да контролира преместването на някакво оборудване.

"Тогава вече знаех, че хората, които събира, за да преместят частите на ракетите посред зима, няма да са цивилни доброволци. Те са роби", разказва Розенбаум пред британския вестник.

След разпит от OSI през 1983 г. Рудолф се съгласява да се откаже от американското си гражданство и да се върне обратно в Германия.

Друг от случаите на американския адвокат е свързан с Валериан Трифа, бивш член на румънската фашистка Желязна гвардия, който е станал архиепископ на Румънската православна църква в САЩ и Канада. Като част от проучването по случая Розенбаум трябва да отиде в централата на Американската нацистка партия в Арлингтън, Вирджиния, през 1981 г., тъй като това е единственото място, където може да намери книга за Желязната гвардия.

"Над вратата имаха свастика върху плочка, а през деня развяваха както нацистко, така и американско знаме. Вътре беше доста зловещо. Човекът, който ръководеше книжарницата им, също беше доста зловещ. Имаше гигантски фотографски портрети на Хитлер и Джордж Линкълн Рокуел, основателя на американската нацистка партия", спомня си той.

Нацистката централа отдавна вече не е в Арлингтън. Партията фалира, тъй като не може да си позволи наема и разходите за печат.

"Днес не се нуждаете от сграда, нито от печатница. Нуждаете се само от акаунт за достъп до интернет или от читателска карта и библиотека, която разполага с интернет, и можете да достигнете до много повече хора, отколкото нацистката партия някога е могла", казва Розенбаум.

▶ На лов за руски военнопрестъпници с ново законодателство

Технологиите помагат и на тези, които преследват военнопрестъпници. САЩ помогнаха на Украйна да създаде модерна база данни за регистриране на военни престъпления. Една от областите, в които се очаква екипът на Розенбаум да окаже значителна помощ, е предоставянето на електронни и радио- прихващания. "Ловецът на нацисти" обаче е предпазлив по отношение на ролята на американските разузнавателни служби в предоставянето на подобни доказателства.

"Очевидно е, че Съединените щати са наблюдавали съветската, а сега и руската армия в продължение на много десетилетия и ние разполагаме с много ресурси, които други правителства може да не са в състояние да възпроизведат. Така че мога само да кажа: Останете на линия. Работим в тясно сътрудничество с всички части на американското правителство, които потенциално могат да помогнат", каза Розенбаум.

Ели Розенбаум е един от най-добрите "ловци на нацисти". Или поне такава е репутацията му. Той е посветил по-голямата част от живота си на това да открива привърженици на нацистката идеология, укриващи се в САЩ.

Когато той е преследвал нацисти обаче това, което е можел да направи, е просто да ги депортира от страната. Ситуацията сега е по-различна, тъй като Вашингтон е напът да въведе промени в законодателството, така че да могат да се преследват наказателно руснаци, отговорни за военните престъпления в Украйна.

Широко разпространеното възмущение от масовите убийства на руската армия роди законопроект, фокусиран върху справедливост за жертвите от подобни престъпления. Той може да промени американското законодателство така, че военнопрестъпниците, задържани в САЩ или екстрадирани от други страни, да могат да бъдат преследвани, дори ако нито те, нито жертвите им са американски граждани. Промяната вече събра подкрепа и Демократическата, и от Републиканската партия.

"Това означава, че ако военнопрестъпник дойде тук, ние ще имаме юрисдикция. Това няма да важи само американски жертви и извършители, а всеки военен престъпник, който стъпи в Съединените щати", обяснява Розенбаум.

В момента се подготвя и още един законопроект, който ще позволи престъпленията срещу човечеството да бъдат преследвани в съдилищата на САЩ - статут, който е приет от всички останали страни от НАТО с изключение на Италия.

"Конгресът трябва да укрепи законите ни, така че извършителите на военни престъпления и престъпления срещу човечеството никога да не намират убежище в Съединените щати", посочва Дик Дърбин, председател на сенатската комисия по правосъдие в изявление до "Гардиън".

Един от авторите на законопроекта за преследвне на военни престъпления казва, че двупартийната подкрепа за него е толкова силна, че има твърди надежди актът да бъде приет преди края на годината, независимо от резултатите от междинните избори за Конгрес следващия месец.

Според Розенбаум може да минат много години, преди да се стигне до правосъдие за престъпленията, които сега се извършват в Украйна, но по думите му Служба за специални разследвания показва, че той и колегите му не са уплашени нито от по-дълго преследване, нито от самите военни престъпници.

"Мотото, което ни води, е: ще бъдем неумолими. Така че посланието към извършителите или бъдещите извършители е: ако действате по престъпни заповеди или издавате престъпни заповеди, може да се наложи да прекарате остатъка от живота си, гледайки през рамо. Не си мислете да бъдете туристи след войната в по-голямата част от Европа, защото ако ние знаем за вас - ако украинците знаят за вас, ако Международният наказателен съд знае за вас, може просто да ви арестуват и екстрадират. Така че това е различен свят", казва Розенбаум.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024