Лойд Остин разговаря със Сергей Шойгу за първи път от началото на войната Снимка: © Getty Images

Американският военен министър Лойд Остин и руският министър Сергей Шойгу са разговаряли по телефона за първи път от началото на руската военна инвазия в Украйна.

Разговорът им се случва по искане на ръководителя на Пентагона, който правеше опити да се свърже с руското командване безуспешно.

Последната комуникация между военните министри датира от 18 февруари, близо седмица преди нахлуването на Русия в Украйна.

Междувременно Владимир Путин открито заплаши, че може да използва ядрено оръжие срещу Запада, ако реши, че има екзистенциална заплаха за страната. Няколко дни преди възстановяването на комуникацията между Русия и САЩ - Финландия направи официална първа стъпка към присъединяване към НАТО.

Разговорът между Остин и Шойгу е продължил около един час, като Остин е използвал случая, за да призове за незабавно прекратяване на огъня. Американската страна предупреждава, че възстановеният диалог едва ли ще доведе до непосредствена промяна на руската военна атака, но все пак се смята за пробив след почти тримесечно мълчание от страна на Кремъл.

От началото на март САЩ и Русия разполагат с пряка линия, чрез която да избегнат драстично ескалиране на конфликта заради грешна или липсваща информация по време на военните действия в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024