Снимка: © Булевард България

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС), от който бившият кандидат-президент беше част допреди 7 години.

Това съобщават от специализирания сайт „Лекс“, като твърдят, че в четвъртък Панов е подал заявление до Съдийската колегия. С него той иска след края на мандата си да бъде преназначен във ВАС по реда на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Въпросната разпоредба гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност. Това означава, че във вторник Съдийската колегия трябва да разгледа заявлението на Панов.

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започва работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС.

Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов, пише "Лекс". Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

По време на мандата си като ръководител на ВКС Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, но не стигна до балотаж. На първи тур той и Мария Касимова-Моасе спечелиха 98 488 гласа, или едва 3,68% подкрепа - по-малко дори от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и от този на ДПС Мустафа Карадайъ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години