Лозан Панов се връща във Върховния административен съд Снимка: © Булевард България

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС), от който бившият кандидат-президент беше част допреди 7 години.

Това съобщават от специализирания сайт „Лекс“, като твърдят, че в четвъртък Панов е подал заявление до Съдийската колегия. С него той иска след края на мандата си да бъде преназначен във ВАС по реда на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Въпросната разпоредба гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност. Това означава, че във вторник Съдийската колегия трябва да разгледа заявлението на Панов.

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започва работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС.

Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов, пише "Лекс". Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

По време на мандата си като ръководител на ВКС Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, но не стигна до балотаж. На първи тур той и Мария Касимова-Моасе спечелиха 98 488 гласа, или едва 3,68% подкрепа - по-малко дори от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и от този на ДПС Мустафа Карадайъ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023