"Лудогорец" по модела 60:40 - Харесва ли финансовият министър това?

Финансовият министър Владислав Горанов изрази съмнения дали е редно футболни клубове да получават държавна подкрепа за изплащане на заплатите на ангажираните футболисти.

Повод за коментара му беше въпрос на журналист за първите търговски дружества, одобрени по схемата 60:40, при която държавата доплаща по-голямата част от работната заплата и осигуровките на служителите, за да не бъдат освободени от заетост.

"Доколкото знам, сред тях е футболният клуб "Лудогорец". Не съм аз човекът, който ще преценява дали клубът е толкова изпаднал или не. Знам, че е успешен във вътрешен план и има успехи и в международни турнири. В интерес на истината, получавал съм въпроси от собственици на други футболни клубове. Но моят съвет към тях е бил да не участват в тази мярка", каза Владислав Горанов на брифинга.

Кандидатстването за помощта по 60:40 се прави пред бюрата по труда на Агенцията по заетостта, която е под контрола на Министерството на труда и социалната политика.

Собственик на "Лудогорец" е председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, чиято работодателска организация участва в обсъжданията на мерките за подкрепа на бизнеса през Тристранния съвет за координация с правителството и синдикатите.

Критиките относно държавната помощ за "Лудогорец" по линия на мярката 60:40 дойдоха, след като клубът обяви, че ще използва парите от правителствената подкрепа за дарения на социално слаби жители в региона на Разград.

Според разчетите на самия отбор, очакваният приход от парите на данъкоплатците ще е 111 000 лв. "Лудогорец" аргументират кандидатстването си за помощ с това, че за последната година са внесли около 6,5 млн. лв. за данъци и осигуровки.

"Това е една сериозна предпоставка дадена фирма или футболен клуб да кандидатства по мярката", каза изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев преди дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024