Снимка: © Getty Images

Александър Лукашенко официално е встъпил в длъжност като президент на Беларус за шести пореден мандат. Това обявиха държавната агенция „БелТа“ и опозиционната медия Tut.by. Информацията гласи, че управляващият от 1994 г. е положил клетва с ръка върху Конституцията.

Това се случва на фона на масови протести срещу управлението на наричания „последен диктатор в Европа“. На 9 август той спечели изборите с над 80% подкрепа, но опозицията и гражданите определиха резултатите за фалшифицирани и излязоха по улиците в опит да накарат Европа да предприеме санкции и да се осъществят „честни“ избори.

Няколко стотици души са били поканени на церемонията по встъпване в длъжност на Лукашенко в сряда, предаде „БелТа“. Според ТАСС – тя се е провела тайно в Двореца на Независимостта. Сред поканените е имало депутати от парламента, висши представители на властта, членове на Съвета на републиката, председатели на организации, журналисти, учени, спортни и културни фигури.

Според Конституцията на Беларус президентът е приел поредния мандат с традиционната клетва. Тя гласи: „Приемайки позицията на президент на Република Беларус, тържествено се заклевам да служа вярно на хората на Република Беларус, да уважавам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията, свещено и съвестно да изпълнявам големите отговорности, които са ми поверени“.

Александър Лукашенко е изрекъл клетвата с ръка върху Конституцията, съобщава държавната агенция. След това е подписал официалния акт, а председателят на Централната избирателна комисия му е връчил сертификата за президент на Беларус.

Отделни държави като Полша и Прибалтийските републики наложиха санкции срещу Лукашенко, където той бе обявен за „персона нон грата“. Европейският съюз обаче се провали в последния си опит в понеделник да стигне до консенсус по въпроса. Лидерите на блока обмисляха дали да наложат замразяване на активи и забрана за пътуване на около 40 души, свързани с нередностите около изборите в Минск, но Кипър е продължила да блокират евентуални санкции срещу президента.

Трябва да се постигне пълно единодушие, а към момента Никозия не го предоставя, обяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Жозеп Борел.

Германия продължава да не признава Александър Лукашенко за президент дори след неговата положена клетва в сряда, заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт, цитиран от "Ройтерс".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени