Лукашенко тайно е приел новия мандат с ръка върху Конституцията Снимка: © Getty Images

Александър Лукашенко официално е встъпил в длъжност като президент на Беларус за шести пореден мандат. Това обявиха държавната агенция „БелТа“ и опозиционната медия Tut.by. Информацията гласи, че управляващият от 1994 г. е положил клетва с ръка върху Конституцията.

Това се случва на фона на масови протести срещу управлението на наричания „последен диктатор в Европа“. На 9 август той спечели изборите с над 80% подкрепа, но опозицията и гражданите определиха резултатите за фалшифицирани и излязоха по улиците в опит да накарат Европа да предприеме санкции и да се осъществят „честни“ избори.

Няколко стотици души са били поканени на церемонията по встъпване в длъжност на Лукашенко в сряда, предаде „БелТа“. Според ТАСС – тя се е провела тайно в Двореца на Независимостта. Сред поканените е имало депутати от парламента, висши представители на властта, членове на Съвета на републиката, председатели на организации, журналисти, учени, спортни и културни фигури.

Според Конституцията на Беларус президентът е приел поредния мандат с традиционната клетва. Тя гласи: „Приемайки позицията на президент на Република Беларус, тържествено се заклевам да служа вярно на хората на Република Беларус, да уважавам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията, свещено и съвестно да изпълнявам големите отговорности, които са ми поверени“.

Александър Лукашенко е изрекъл клетвата с ръка върху Конституцията, съобщава държавната агенция. След това е подписал официалния акт, а председателят на Централната избирателна комисия му е връчил сертификата за президент на Беларус.

Отделни държави като Полша и Прибалтийските републики наложиха санкции срещу Лукашенко, където той бе обявен за „персона нон грата“. Европейският съюз обаче се провали в последния си опит в понеделник да стигне до консенсус по въпроса. Лидерите на блока обмисляха дали да наложат замразяване на активи и забрана за пътуване на около 40 души, свързани с нередностите около изборите в Минск, но Кипър е продължила да блокират евентуални санкции срещу президента.

Трябва да се постигне пълно единодушие, а към момента Никозия не го предоставя, обяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Жозеп Борел.

Германия продължава да не признава Александър Лукашенко за президент дори след неговата положена клетва в сряда, заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт, цитиран от "Ройтерс".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023