LVMH ще създаде медалите за Олимпиадата в Париж след спонсорска сделка за 150 млн. евро Снимка: © Getty Images

Конгломератът от луксозни брандове LVMH на Бернар Арно се присъедини към спонсорите на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., като сделката е за 150 млн. евро, според източници на Vogue.

LVMH, в която влизат десетки световноизвестни марки от модата, козметиката, бижутерството и др., става премиум партньор на Олимпиадата - най-високото ниво на спонсорство, в което влизат още пет компании.

Това са банковата група BPCE, телекомуникационната компания Orange, енергийният оператор EDF, хипермаркетите Carrefour и фармацевтичната група Sanofi. LVMH е единственият производител на луксозни стоки в тази категория.

Групата и нейните подразделения ще представят различните аспекти от партньорството в месеците до началото на Олимпийските игри.

Vogue твърди, че вече има споразумение Berluti да облича френската делегация за различни церемонии.

Потвърдено е и че бижутерийният бизнес на LVMH - Chaumet - ще направи дизайна на медалите за Олимпийските и Параолимпийските игри.

Moët Hennessy ще зарежда с вина и напитки различните събития, които се случват паралелно с игрите, а Sephora ще е спонсор на предаването на олимпийския огън.

Tъй като Omega (част от групата Swatch) e избрана за официален измервател на времената по време на Олимпиадата в Париж, часовникарският бизнес на LVMH няма да има възможност за този тип продуктово позициониране в олимпийското спонсорство.

По време на игрите LVMH ще предоставя и финансова помощ и облекла за избрани атлети - например за 21-годишния плувец Леон Маршан, който наскоро счупи последния останал индивидуален рекорд на Майкъл Фелпс с победа на 400 м съчетано плуване.

Мащабът на сделката отразява и мястото на LVMH във френската икономика, коментира Vogue. Най-големият луксозен конгломерат в света притежава 75 подразделения, сред които Louis Vuitton, Dior, Loewe, Guerlain и Dom Pérignon, като стои на първо място във френския борсов индекс CAC 40 по пазарната си капитализация.

"Нашите модни къщи са символ на Франция, на нейната елегантност, дързост и стил. Затова е съвсем естествено да предоставим подкрепата си за събитие, което ще постави Франция - и особено Париж - в центъра на вниманието по цял свят", казва главният изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно по време на представянето на спонсорската сделка.

LVMH финансираше и организационния комитет, който поддържаше кандидатурата на Париж за град-домакин на игрите.

Това е първата сделка, при която LVMH подкрепя спортно събитие на ниво "група", а не индивидуални бизнеси - досега Vuitton e финансирал Световната купа по ръгби във Франция, а Dior прави официалните костюми на футболистите от "Пари Сен Жермен".

Откриващата церемония на Олимпийските игри този път няма да се проведе на стадион, а по бреговете на река Сена в центъра на Париж.

Financial Times оценяват общите разходи за игрите в Париж на 8,8 млрд. евро, като взема предвид и бюджета за инфраструктура и строителство на обекти като Олимпийското село. Предварителните оценки от 2017 г. при поемането на домакинството са били за 6,6 млрд. евро.

Около една трета от оперативния бюджет на организаторите (4,4 млрд. евро) се очаква да се върне през продажба на билети и приходи от туристическия сектор. Останалите пари се осигуряват от спонсори и финансиране от Международния олимпийски комитет.

Изследване на Harris Interactive, поръчано от организаторите на Олимпиадата, показва, че 72% от хората във Франция подкрепят събитието въпреки споровете около високите цени на билетите и съмненията за корупция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024