Снимка: © Imperial College

Доскоро той беше известен като професорът с най-мрачната прогноза за смъртността от Covid-19. Епидемиологът Нийл Фъргюсън от Imperial College предсказваше, че над 250 000 души може да умрат във Великобритания, ако се следва стратегията на "стадния имунитет". Въпреки че доста експерти откриха слабости в модела му, радикалният анализ накара Борис Джонсън да промени курса към налагане на много по-строга политика за изолация.

Сега проф. Фъргюсън отново влезе в световните новини - но този път не заради пробив в моделирането на пандемията, а заради скандал около личния му живот.

52-годишният учен беше принуден да подаде оставка от британската Кризисна група за научни съвети (SAGE, приблизителен еквивалент на българския Национален оперативен щаб за Covid-19), след като "Дейли Телеграф" обяви, че самият той е нарушил неколкократно собствените си съвети за спазване на социална дистанция и ограничаване на контактите.

Причината: Фъргюсън е посещаван двукратно от 38-годишната Антония Стаатс, с която поддържа интимна връзка.

"Телеграф" обръщат специално внимание, че Стаатс е омъжена, майка е на две деца и живее със съпруга си в имение за 1,9 млн. паунда в Южен Лондон.

"Приемам, че преценката ми е била погрешна и съм предприел неправилни действия. Затова се оттеглих от ангажиментите си към SAGE. Дълбоко съжалявам за всяко нарушение на ясните послания за непрекъснатата нужда от социално дистанциране с цел контрол на тази опустошителна епидемия. Правителствените препоръки са еднозначни и съществуват, за да защитят всички нас", казва Фъргюсън пред "Телеграф" след избухването на скандала.

Оставката му идва в момент, в който Великобритания държи първенство по брой на активните случаи на Covid-19 в Европа - над 165 000 души в страната все още се борят с инфекцията. Общата сума на потвърдените проби от началото на епидемията доближава 195 000.

Починалите пациенти с Covid-19 във Великобритания към 6 май са 29 427 души, което вече надвишава дори смъртността в Италия.

Данните на Националната статистическа служба показва, че този брой може би е подценен, защото има още близо 2000 покойници, при които има основателни съмнения за Covid-инфекция, но не е проведен тест, който да докаже заболяването.

Според разследването на "Телеграф" - проф. Фъргюсън е нарушил най-малко два пъти изискванията за стриктно социално дистанциране, като е поканил Стаатс у дома.

Първото посещение на приятелката му е установено на 30 март - в същия ден, в който проф. Фъргюсън е обявил пред медиите, че току-що въведените мерки за изолация ще трябва да останат в сила поне до месец юни. Второто й посещение в дома му е станало на 8 април. Според медията, по това време Стаатс е коментирала със свои близки, че съпругът й проявява симптоми на заболяване, което напомня на инфекция с Covid-19.

Оправданието на Нийл Фъргюсън е, че е смятал, че вече е придобил имунитет срещу Covid-19.

През март той е дал позитивна проба за заболяване от новия коронавирус, като се е подложил доброволно на пълна карантина след проявата на симптоми. BBC обаче напомня, че до момента научните среди не са стигнали до сигурни доказателства, че преболедувалите хора са имунизирани срещу повторна зараза и че не биха могли да предадат вируса на друг човек.

Здравният експерт на BBC Фъргюс Уолш посочва, че оставката на Фъргюсън е сериозен проблем за правителството, доколкото професорът от Imperial College е най-влиятелният и публично познат съветник на Джонсън от началото на епидемията, наред с ръководителите на щаба проф. Крис Уити и сър Патрик Валанс.

От самото начало на извънредното положение във Великобритания, съветниците на правителството предупреждават, че двойките, които не живеят заедно, трябва да се въздържат от срещи по време на епидемията.

Източниците на "Телеграф" твърдят, че Антония Стаатс не смята срещите с извънбрачния си партньор за нарушение, защото живее в отворен брак със съпруга си и гледа на двете домакинства за едно цяло.

Това е втората оставка на ключов медицински експерт в Обединеното кралство за последните няколко седмици. Главният лекар на Шотландия Катрин Колдерууд е напуснала позицията си през април след разкрития за това, че е пътувала два пъти до вилата си по време на изолацията в страната.

Консервативният депутат Иън Дънкан Смит и бивш лидер на партията коментира случая с проф. Нийл Фъргюсън като нещо необяснимо: "Учените като него ни съветват какво не бива да правим. Действаме на база на неговите препоръки, но той продължава да прави, каквото поиска. Странното е, че нарушава собствените си напътствия. Трудно е да се повярва, че интелигентен човек като него би го направил. Това подкопава цялото послание на правителството за спазване на изолационните мерки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин

Нов взрив в руска военна база в Крим - гори и военно летище до Симферопол

Русия обвини Украйна и в "диверсия" в Курската област