Министър в една от най-големите държави в ЕС отчаяно се разкайва за своя любовна афера в телевизионно интервю в най-гледаното време.

Скандалът е толкова голям, че разклаща правителството. Връзката е разкрита заради Instagram-акаунт, в който приятелката на министъра излага твърде недискретно отношенията си с него.

Не, това не е сценарий за филм, а реалността в Италия през последните няколко дни.

Министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано беше принуден да признае, че е имал извънбрачна афера с 41-годишна инфлуенсърка, след като тя обяви в социалните мрежи назначението си за негов съветник.

Случаят постави на изпитание стабилността на правителството на министър-председателя Джорджия Мелони.

Всичко това се случва в момент, в който Санджулиано е под особен медиен натиск заради фестивала във Венеция и предстоящото му домакинство на срещата на министрите на културата от страните в Г-7 в Наполи.

Дженаро Санджулиано е 62-годишен юрист и бивш журналист, бил е директор на различни италиански вестници и телевизии. Една от тях е TG1 - каналът, пред който той приема да разкаже своята версия за скандала.

От октомври 2022 е назначен за министър на правителството на Мелони. Въпреки че не е член на нейната партия "Братята на Италия", той се смята за доверен човек на премиера.

Скандалът около него се развихри заради Мария Розария Боча - жена, която се представя за "предприемач в областта на модата и лайфстайла". На 26 август тя благодари публично на Санджулиано в Instagram за това, че я е назначил за свой съветник по организиране на важни събития.

От министерството обаче решават да ѝ отговорят - и пишат, че няма такова назначение. Така историята попада на вниманието на журналистите и стига до публичния конфликт.

В последните месеци Боча редовно публикува множество снимки в компанията на министъра в Instagram - от кабинета му, от изслушвания в парламента, от посещения на културни обекти, от неформални срещи. На някои от селфитата тя и Санджулиано демонстрират близост, която е нетипична за служебни отношения.

Тя завършила бизнес администрация, интересува се от мода и се занимава с организиране на събития. Едно от тях е конференция по време на Фестивала на красотата в Помпей. От началото на годината, според профила ѝ в LinkedIn, води и курсове по комуникация и маркетинг.

Боча и министърът са се запознали през май 2024 г. на парти в Неапол.

Санджулиано признава, че приятелството му с по-младата жена е прераснало в "сантиментална връзка", но твърди, че той я е прекратил към началото на август.

Министърът признава и че наистина е обмислял да назначи Мария Розария Боча на работа във ведомството - но не го е направил. Първоначално той е смятал да ѝ предложи неплатена позиция като консултант, но след това се разубедил заради опасения от потенциалните обвинения в конфликт на интереси.

Боча обаче публикува своя кореспонденция със служители от министерството, в която те ѝ изпращат информация с контакти във ведомството "във връзка с назначението ви за съветник на министъра по мащабните събития".

Първият човек, на когото трябва да се извиня, е една изключителна личност - моята съпруга. След това се извинявам на Джорджия Мелони, за това, че злепоставих нея и правителството“, казва Санджулиано с треперещ глас в националния ефир на RAI. Той заяви, че Мелони не е приела подадената от него оставка.

Колкото до съпругата му - за последно тя го е придружавала при откриването на Кинофестивала във Венеция.

Опозицията веднага се възползва от избухналия скандал и атакува правителството на Мелони с въпрос дали Боча се е възползвала от публични средства и дали е имала достъп до поверителни документи, свързани с предстоящата среща на министрите на културата от Г-7.

Санджулиано се кълне, че "нито едно евро" от бюджета не е изплатено за нейните услуги и че участието ѝ в организацията на политически събития е било ограничено до незначителни въпроси като менюто.

Мария Розария Боча също се включи в обсъждането на аферата през постинг в Instagram.

"Обвиняват ме, че съм изнудвачка, но в действителност не аз съм тази, която изнудва. Това са онези, които владеят коридорите на властта и я упражняват. В този контекст властта принуждава министъра да подаде оставка и след това я отхвърля - част от цинична стратегия да държи италианската култура като заложник по време на международен интерес", пише тя.

"Защитавам достойнството си на жена. Бях измамена, но няма да позволя моята история да бъде употребена от цинизма, арогантността и прищявките на една тиранична власт", казва още Боча.

Джорджа Мелони свика заседание на партията си, на което задочно коментира и случая със Санджулиано.

"Ние пишем история и всички трябва да сме наясно с това. Не можем нито да прекъсваме работата си, нито да я бавим, да не говорим за допускане на грешки и подхлъзвания", обърна се Мелони към съпартийците си.

"Трябва също така да сме наясно, че не ни е простено нищо и няма да ни бъде простено нищо. Когато нашите съперници не откриха нищо, с което да ни атакуват, те бяха принудени да изфабрикуват фалшиви новини, за да могат да ни нападнат. А когато някой от нас се подхлъзва, те използват всички налични инструменти, за да да ни нанесат удар", добави още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024