Изображението трудно може да остави минувачите в Киев безучастни: стената на 8-етажен блок е изрисувана с картина, смесваща стилистиката на православна икона на Дева Мария с... противотанкова ракета Javelin.

Стенописът на "Света Джавелин" се намира на ул. "Авиоконструктор Антонов" No. 13 в украинската столица и е произведен от арт-групата "Кайлас-В". Провокацията тук не е случайна. Британските преносими установки бяха едно от най-ценните оръжия на украинската армия в първите дни на отблъскването на руската инвазия след 24 февруари.

Каузата на художниците също е насочена в полза на Украйна - графитът е част от по-голяма благотворителна кампания, която до момента е събрала над 2 милиона долара.

Художниците на стенописа "Кайлас-В" се занимават със стрийт-арт проекти, но имат и маркетингова агенция. В сайта си те разказват, че са създатели на творби с обща площ от 10 000 кв.м., някои от които са изпълнени и в България.

Освен стенописа съществува и уебсайт www.saintjavelin.com, през който хората могат да правят директни дарения или да си купят най-различни тениски, чаши, стикери, знамена и шапки, носещи изображението на Мадоната.

И не само на нея.

В сайта могат да се видят и още символични "светци" на отбраната на Украйна под формата на стилизирани икони на мъже и жени, носещи ракетите "Нептун", "Панцерфауст", "Карл Густав", "Стингър", "NLAW" и др.

Зад тази инициатива стои канадец с украински произход на име Кристиан Борис.

Той използва картината като meme малко преди началото на войната, когато западните разузнавателни служби вече открито предупреждаваха какво се готви да направи Путин, и привлича вниманието на хората в САЩ и Канада към необходимостта от помощ за Украйна.

Иконата с противотанковото оръжие всъщност е създадена по по-ранен първообраз от 2012 г. Негов автор е художникът Крис Шоу, а в оригиналния вид Дева Мария държи автомат "Калашников".

През 2018 г. картината е прерисувана от неизвестен автор, който добавя към ореола украинския герб и слага в ръцете ѝ Javelin, разказва руската медия "Медуза". Така четири години по-късно "светицата" става една от ироничните емблеми на украинската съпротива.

Както може да се очаква - религиозните дейци в Киев не са особено възхитени от превръщането на библейската символика в стрийт арт, особено когато е допълнен с оръжие.

Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации е изпратил протестно писмо до президента на Украйна Володимир Зеленски и до кмета на столицата Виталий Кличко. В него те обясняват, че "стените на многоетажните блокове в столицата не са частна галерия, а публично пространство" и настояват да се спазват "нормите на украинското законодателство, което задължава гражданите да се отнасят с нужното уважение към религиозните членове на украинското общество".

Те наричат стенописа "израз на публично псевдоизкуство, който използва религиозните чувства и символи като обект на пародия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици