Изображението трудно може да остави минувачите в Киев безучастни: стената на 8-етажен блок е изрисувана с картина, смесваща стилистиката на православна икона на Дева Мария с... противотанкова ракета Javelin.

Стенописът на "Света Джавелин" се намира на ул. "Авиоконструктор Антонов" No. 13 в украинската столица и е произведен от арт-групата "Кайлас-В". Провокацията тук не е случайна. Британските преносими установки бяха едно от най-ценните оръжия на украинската армия в първите дни на отблъскването на руската инвазия след 24 февруари.

Каузата на художниците също е насочена в полза на Украйна - графитът е част от по-голяма благотворителна кампания, която до момента е събрала над 2 милиона долара.

Художниците на стенописа "Кайлас-В" се занимават със стрийт-арт проекти, но имат и маркетингова агенция. В сайта си те разказват, че са създатели на творби с обща площ от 10 000 кв.м., някои от които са изпълнени и в България.

Освен стенописа съществува и уебсайт www.saintjavelin.com, през който хората могат да правят директни дарения или да си купят най-различни тениски, чаши, стикери, знамена и шапки, носещи изображението на Мадоната.

И не само на нея.

В сайта могат да се видят и още символични "светци" на отбраната на Украйна под формата на стилизирани икони на мъже и жени, носещи ракетите "Нептун", "Панцерфауст", "Карл Густав", "Стингър", "NLAW" и др.

Зад тази инициатива стои канадец с украински произход на име Кристиан Борис.

Той използва картината като meme малко преди началото на войната, когато западните разузнавателни служби вече открито предупреждаваха какво се готви да направи Путин, и привлича вниманието на хората в САЩ и Канада към необходимостта от помощ за Украйна.

Иконата с противотанковото оръжие всъщност е създадена по по-ранен първообраз от 2012 г. Негов автор е художникът Крис Шоу, а в оригиналния вид Дева Мария държи автомат "Калашников".

През 2018 г. картината е прерисувана от неизвестен автор, който добавя към ореола украинския герб и слага в ръцете ѝ Javelin, разказва руската медия "Медуза". Така четири години по-късно "светицата" става една от ироничните емблеми на украинската съпротива.

Както може да се очаква - религиозните дейци в Киев не са особено възхитени от превръщането на библейската символика в стрийт арт, особено когато е допълнен с оръжие.

Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации е изпратил протестно писмо до президента на Украйна Володимир Зеленски и до кмета на столицата Виталий Кличко. В него те обясняват, че "стените на многоетажните блокове в столицата не са частна галерия, а публично пространство" и настояват да се спазват "нормите на украинското законодателство, което задължава гражданите да се отнасят с нужното уважение към религиозните членове на украинското общество".

Те наричат стенописа "израз на публично псевдоизкуство, който използва религиозните чувства и символи като обект на пародия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023