Да пресъздадеш чужд образ - при това злодей, с който публиката отдавна е свикнала, не е никак лесна задача. Особено когато трябва да покажеш, че можеш да се справиш по-добре и от талант като Джони Деп.

За Мадс Микелсен предизвикателството все пак си заслужава. През ноември 2020 г. третият филм от сагата "Фантастични животни" трябваше да се раздели с главната си звезда - Джони Деп току-що беше приключил с провал делото, което трябваше да "изчисти" името му от скандала с обвиненията в домашно насилие срещу бившата му съпруга Амбър Хърд.

Кандидатите, спрягани за негови заместници в образа на черния магьосник Гелърт Гриндевалд, включваха звезди като Колин Фарел, Том Хидълстън и дори Тилда Суинтън, но изборът на продуцентите се спря върху Мадс Микелсен.

"Обадиха ми се и очевидно нямаха време. Харесах сценария и затова казах "Да". Знам, че решението беше противоречиво според много хора, но понякога събитията се развиват и по този начин", казва датският актьор по повод новата си роля пред Sunday Times.

Най-голямото му съжаление е, че не е успял да разговаря с Джони Деп, преди да бъде оповестено, че ще поеме неговата позиция в продукцията, създадена по мотиви от книгите на Дж. К. Роулинг за "Хари Потър".

Микелсен посочва, че актьорската смяна е била неизбежна.

Мадс Микелсен съжалява, че не е говорил с Джони Деп, преди да вземе ролята му

"Очевидно беше, че (Warner Bros.) щяха да довършат филма и че Джони Деп вече няма да участва в него", казва той. "Не знам какво се е случило в личния му живот и не знам дали беше честно спрямо него да изгуби работата си, но знаех само, че шоуто щеше да продължи. Щях да се радвам, ако можех да разговарям с него по тази тема, ако имах възможността, но просто не го познавам в този смисъл".

Решението за оттеглянето на Джони Деп от новия филм беше обявено първо от самия него през профила му в Instagram. Настояването за раздялата обаче е дошло от страна на Warner Bros. Няколко дни преди това решение Деп изгуби дело за клевета срещу британския таблоид The Sun заради статия, озаглавена "Как може Дж.К. Роулинг да е истински щастлива от привличането на бияча на съпругата си Джони Деп в новия филм по "Фантастични животни"?

Съдът във Великобритания отказа да уважи жалбата му, след като прие, че твърденията в публикацията са "верни по същество".

Мадс Микелсен споделя, че се възхищава на професионалните умения на Джони Деп, но не би искал да повтори неговия подход към ролята, така че новият Гриндевалд ще бъде наистина оригинално превъплъщение.

"Мисля, че (Джони Деп) е майсторски талантлив актьор, затова ако го копирам, бих извършил творческо самоубийство. Трябваше да измисля нещо, което определено да е само мое, но и да служи като връзка с направеното от него", казва Микелсен.

Той описва своя Гриндевалд като "малко по-различен" и като визия, и като характер от досегашния образ. За да открием разликите обаче ще трябва да изчакаме до лятото на 2022 г., когато е планирана премиерата на новия филм от фентъзи сагата.

56-годишният Микелсен има доста добра филмова практика в роли на злодеи - от психиатъра-психопат в "Ханибал" до гениалния комбинатор и съперник на Джеймс Бонд в "Казино Роял". Последната успешна продукция, в която той участваше, беше носителят на "Оскар" 2021 за най-добър чуждоезичен филм "Another Round" на Томас Винтерберг.


"Another Round" с Мадс Микелсен: Комедия за алкохола или драма за живота "Another Round" с Мадс Микелсен: Комедия за алкохола или драма за живота

Всичко на показ: Джони Деп ще освети любовния си живот заради дело за $50 млн. Всичко на показ: Джони Деп ще освети любовния си живот заради дело за $50 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024