През март снимка на войник, носещ магаре на гърба си, стана много популярна в социалните мрежи. До голяма степен това се дължеше на текста, който я съпътстваше при всяко споделяне и я поставяше в контекста на разпространяващия се в момента коронавирус:

"Снимката е от Втората световна война и показва как войник носи магаре. Причината не е, че обича магарета или е луд. Всъщност полето е минирано и ако магарето бъде оставено да се движи свободно, вероятно ще убие всички. Поуката е, че по време на трудни времена първите, които трябва да поставиш под контрол са "магаретата", които не разбират опасността и правят, каквото си искат."

Колкото и подходяща да изглежда поуката предвид мерките за социално дистанциране и масовото им пренебрегване в някои страни, нищо друго от по-горе написаното не отговаря на истината.

Всъщност снимката е от 1958 от Алжирската война и действително изобразява френски войник, който спасява прегладняло магаре от сигурна смърт. Носи го на гръб до базата на своя легион, където то е вдигнато обратно на крака, получава името Бамби и се превръща в местен талисман.

Историята за Бамби е разказана в книгата на Дългас Порч "Френският чуждестранен легион: пълната история на легендарната военна сила". Според написаното там легионът е бил съпътстван от повече животни, отколкото са били хората в него, а магарето дълго време е играло ролята на талисман.

Самата снимка пък е дело на Daily Mail, които са запечатали момента, в който Бамби е било спасено. Там пишат, че скоро привиква с храната на войниците и отказва да яде тази за животни. Магарето е имало правото да се разхожда навсякъде из лагера, като в единствено изключение се е превърнал бара, защото бирата прекалено много му се харесвала.

Бамби се разделя със своите спасители през 1959 г., когато войниците потеглят с хеликоптер към бойното поле. 

Легионът е отличен с награда за заслугите си към животните, като в книгата си Порч посочва, че освен магарето в лагера им е можело да си видят мечка, маймуни, лисици, таралежи и множество кучета и котки.

Алжирската война почти води до края на легендарния Френски чуждестранен легион, тъй като част от високопоставените му членове взимат участие в неуспешния опит за преврат срещу Шарл дьо Гол през април 1961 г.. Съществува обаче и до днес, като в редиците му има близо 9 000 души. По данни от 2008 г. те са от 140 различни държави. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"