Шахматът скоро ще има нов световен шампион - и за първи път от 10 години името му няма да е Магнус Карлсен.

Гениалният норвежец отказа да участва на първенството, което се провежда в Казахстан и абдикира от "трона" си. Карлсен успешно защитаваше позицията си четири поредни пъти - но вече не желае да го прави. Не защото няма интерес към играта, напротив.

Ян Непомняшчий от Русия (32 г.), който се опита да отнеме шампионската титла на Карлсен през 2021 г., сега се изправя срещу Дин Лижън от Китай (30 г.), който стигна до второ място в световната ранглиста. В 13 от 14 игри двамата постигнаха равенство от 6,5 - 6,5.

Когато питат Магнус Карлсен преди шампионата кой ще спечели според него, той отговаря: "Не ми пука".

За разлика от Боби Фишер, който се отказа от състезателния шахмат след победата си от 1972 г., 32-годишният Карлсен няма намерения да спира кариерата си. Той твърди, че иска да участва в нови турнири - но не и в стария формат, пише The Ringer в свой интригуващ профил за големия шахматист.

"Изводът е много прост - не съм мотивиран да играя други мачове. Просто чувствам, че няма какво толкова да спечеля", казва той в подкаста си The Magnus Effect. Карлсен има предвид системата, която Международната федерация е наложила за определяне на световните шампиони.

На всеки две години защитаващият титлата е длъжен да се срещне с претендент, с когото играе серия от партии в определен период от време. Претендентът се излъчва от друг квалификационен турнир "Кандидатите" между 8 гросмайстори.

Карлсен казва, че вече не намира никакво удоволствие в това да прекара повече от година в подготовка за игра срещу един-единствен опонент. Не смята и че този формат е честен спрямо него или съперника му.

Още през 2021 г. той намеква, че е готов да се откаже от шампионата, и казва, че би играл за титлата само срещу Алиреза Фирузджа.

"Детето-чудо" Фирузджа - шахматист от ирано-френски произход - се превръща в световна сензация, когато постига 2800 точки едва на 18 години. При това чупи рекорда, който самият Карлсен е постигнал преди това като най-млад състезател със супергросмайсторски рейтинг.

Фирузджа обаче не печели турнира на кандидатите. Първенец отново е Ян Непомняшчий, който през 2021 г. постига 3,5 точки срещу 7,5 за Магнус Карлсен при мача за титлата.

Непомняшчий е връстник на Карлсен - и е част от "последното поколение, което се учи на шахмат върху истинска дъска", както пише The Ringer. Това, което ги различава от Фирузджа, е че са родени в епоха, в която най-добрите шахматисти все още можеха да победят най-добрите компютърни програми. А днес балансът вече не е същият.

През 2017 г. машина с невронна мрежа, наречена AlphaZero, промени изцяло ситуацията. Програмирана единствено с правилата за играене на шахмат, тя се самообучава, като играе сама със себе си в 44 млилиона партии.

За 24 часа AlphaZero става толкова "умен", че побеждава най-добрия шахматен компютър в света с относителна лекота.

Магнус Карлсен получава възможността да разгледа игри на AlphaZero през 2019 г. и твърди, че оттогава е променил стила си значително.

Това, което отличава AlphaZero от други алгоритми, е склонността му да жертва ценни фигури, за да напредва в играта, да мести агресивно напред h-пешката и да използва царя по-активно по време на цялата игра, вместо само да го пази от всички страни до ендшпил. Магнус Карлсен също вярва, че царят е по-силен, ако има повече свободно пространство за ходове.

"Докато този стил изисква от Карлсен и по-възрастните играчи да забравят уроци, вкоренени в съзнанието им през по-голямата част от живота им, Фирузджа и неговото поколение се раждат в този свят. Почти сигурно е, че модерната технология ще има дълбоо отражение върху начина, по който новите елитни шахматисти и световни шампиони ще играят", коментира The Ringer.

Самият Карлсен използва технологиите, за да разпространява интереса към шахмата - особено по време на пандемията.

От 2020 г. той става редовен стриймър в Twitch, къдео показва как играе и разсъждава на глас за следващите си ходове. Създава и онлайн турнир с 250 000 долара награден фонд (който печели, естествено).

През 2022 г. той се включи в един от най-престижните турнири в света, когато избухна и скандалът с Ханс Нийман - играчът, който успя да го победи в трети тур и който беше обвинен от Карлсен в измама. В момента Нийман съди Карлсен за клевета за 100 млн. долара и продължава да играе в турнири.

Колкото до шампиона - днес той живее в Лос Анджелис, като се забавлява да играе покер срещу TikTok-ъри и YouTube-ри, има спонсорски договор със сайт за залагания и води подкаст със спортния букмейкър Магнус Барстад.

Милионер, достигнал до най-високия връх в играта, Карлсен вече е записал името си в учебниците по история. Мечтата му да спечели 2900 точки рейтинг може и да не се сбъдне, но ще остане шампионът, който промени догмите в играта. И показа, че царят е най-силен, когато има свободно пространство около себе си.

Най-големият скандал в шаха продължава: Нийман обвини Карлсен, че е платил на свой колега, за да го обижда публично


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024