Най-големият скандал в шаха продължава: Нийман обвини Карлсен, че е платил на свой колега, за да го обижда публично

Зрелищният скандал в шахмата с обвиненията за нечестна игра срещу едва 19-годишния американски гросмайстор Ханс Нийман взе нов странен обрат в сряда.

Американският тийнейджър Ханс Нийман атакува световния шампион Магнус Карлсен, че е платил 300 евро на свой колега гросмайстор, за да изкрещи по време на турнир думите „Измамникът Ханс“, пише Guardian.

Нийман вече подаде иск за обезщетение от 100 милиона долара срещу Карлсен и срещу авторитетния сайт Chess.com. Младият шахматист ги съди за клевета и за „заговор за изваждането му от професията, на която е посветил живота си“.

В документа, подаден до окръжния съд на Мисури Нийман също така твърди, че Карлсен и съотборниците му допълнително са навредили на репутацията му като са скандирали „Jukse Hans“ – „Измамникът Ханс“ на норвежки. Това е станало в различни барове по време на Европейското отборно първенство в Австрия през октомври.

Норвежецът Магнус Карлсен е смятан за най-великия шахматист на всички времена, но загуби от Ханс Нийман в партия лице в лице през септември тази година.

Именно след това поражение 31-годишният световен шампион обвини американския тийнейджър в измама и предположи, че издигането му в шахматния свят е било твърде бързо, за да е истина. Нийман тогава отвърна, че Карлсен просто не може да се справи с поражението и се стреми да съсипе репутацията му.

Следващата седмица Карлсен отказа да участва в онлайн партия срещу Нийман.

Тийнейджърът призна, че е мамел в неофициални игри на сайта - когато е бил на 12 и 16 години, но сподели, че никога не е правил това в официални състезания. Той също така обеща да играе гол, за да докаже невинността си.

Междувременно, в последния си иск, Нийман обвинява Карлсен, че положил и други усилия, за да го очерни, като е организирал клеветническа кампания срещу него.

„В злонамерената клеветническа кампания на Карлсен срещу Нийман, Карлсен стигна дотам да плати на Арян Тари 300 евро, за да крещи „Jukse Hans"/ „Измамникът Ханс“ по време на церемонията по закриването на Европейската клубна купа през октомври 2022 г., на която присъстваха много от най-известните шахматисти в света, както и фенове.“, пише в обясненията към иска.

„Малко след това целият норвежки отбор по шах, включително Карлсен, са чути публично да скандират „Jukse Hans“ в баровете и улиците на австрийския град, където се проведе Европейската клубна купа. Всеки разумен човек, който чуе тези възгласи, би ги изтълкувал като повтаряне на фалшивото обвинение на Карлсен, че е бил измамен от Нийман по време на срещата им за Купата на Синкфийлд.“

Chess.com и Карлсен отричат всякакви нарушения. Миналата есен порталът Chess.com публикува доклад от 72 страници, в който се заключава, че Нийман вероятно е мамил в повече от 100 онлайн игри. Анализът сравнява неговите ходове с тези, предложени от компютри, и взема предвид получените резултати, наред с други фактори.

Chess.com поискаха делото срещу тях да бъде прекратено като неоснователно. В искането им се казва, че твърденията на Нийман за конспирация между шахматната компания и други играчи с цел да го представят като измамник, са „очевидно неоснователни“ и могат да бъдат възприети само като „публичен трик“.

Междувременно адвокатът на Карлсен нарече обвиненията на Нийман „нищо повече от опит да се прехвърли вината върху другите“.

Ханс Нийман, шахмат, измамник на шах, дело Кой е измамникът? 19-годишният Ханс Нийман съди шампиона в шаха за 100 млн. долара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024