Кой е измамникът? 19-годишният Ханс Нийман съди шампиона в шаха за 100 млн. долара Снимка: © Lennart Ootes

Кой всъщност е измамникът? Мащабният скандал в шахмата с обвиненията за нечестна игра срещу едва 19-годишния американски гросмайстор Ханс Нийман продължава с пълна сила, но в нова посока.

Тийнейджърът завежда дело за минимум 100 милиона долара срещу световния шампион Мангус Карлсен и авторитетния сайт в шахмата Chess.com.

Сагата започна, след като норвежецът обяви, че съперникът му е измамник. Последва доклад на Chess.com от 72 страници, в които компанията твърди, че Нийман е играл нечестно в поне 100 онлайн партии в рамките на платформата. Отговорът на американеца е, че обвинителите му са в заговор, а целта им е да унищожат репутацията и да отнемат прехраната му.

Ханс Нийман, Магнус Карлсен дело, измамник, шах, шахмат

В изказването си по повод заведеното дело пред американски съд Нийман обвинява Карлсен, че го клевети, като в заговора участват онлайн компанията за шах на световния шампион - Play Magnus, и Chess.com, които са се съгласили да купят Play Magnus.

19-годишният гросмайстор търси обезщетение от поне 100 млн. долара, "за да се възстанови от опустошителните щети, които обвинителите са нанесли на репутацията, кариерата и живота му“. Той смята, че Магнус и Chess.com са го „оклеветили грубо и са се наговорили незаконно, за да го включат в черния списък на професията, на която е посветен живота му".

Адвокатите на Chess.com отхвърлят обвиненията на Нийман. По думите им компанията "очаква с нетърпение да изясни картината от името на своя екип и всички честни шахматисти".

Магнус Карлсен все още не е реагирал на контраатаката с коментар до момента, съобщава BBC.

Ханс Нийман съди още гросмайстора Хикару Накамура - защото е повторил обвиненията за измами по време на стриймване на видео съдържание за Chess.com. Накамура засега отказва коментар по същество.

Норвежецът Магнус Карлсен е смятан за най-великия шахматист на всички времена от мнозина, но загуби от Ханс Нийман в партия лице в лице през септември тази година.

Магнус Карлсен, световен шампион по шах, измамник,

Именно след загубата 31-годишният световен шампион обвини американския тийнейджър в измама и предложи, че издигането му в шахматния свят е било твърде бързо, за да е истина. Нийман тогава отвърна, че Карлсен просто не може да се справи с поражението и се стреми да съсипе репутацията му – като аранция, че няма да го победи отново.

Нито Магнус Карлсен, нито Chess.com представиха конкретни доказателства за обвиненията си в измама.

В доклада от 72 страници на Chess.com, се заключава, че Нийман вероятно е мамил в повече от 100 онлайн игри, включително някои за парични награди. Анализът сравнява неговите ходове с тези, предложени от компютри, и взема предвид получените резултати, наред с други фактори.

Американецът призна, че преди е мамел в неофициални игри на сайта - когато е бил на 12 и 16 години, но сподели, че никога не е правил това в официални състезания.

След обвиненията на Ханс Нийман му бе забранено да играе в Chess.com и във физическите игри, спонсорирани от платформата. Съдебният иск на Нийман предполага, че този ход е направен под натиск от страна на Магнус Карлсен, чиято компания Play Magnus е купена за 83 милиона долара от Chess.com.

„След като Карлсен затвърди позицията си на „Краля на шахмата“, той вярва че, когато става въпрос за шах, може да прави каквото си иска и да му се размине“, пише в обръщението си към съда американецът.

Ханс Ниймън гройсмайстор, шах, измама Измамник или феномен: 19-годишният Ханс Нийман, който разтърси света на шаха


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022