Снимка: © Unsplash

Журналистът Зоран Иванов, който ръководи Надзорния съвет на Македонската информационна агенция, е уволнен с решение на правителството на Зоран Заев. 

Причината - груба обида срещу българския външен министър Екатерина Захариева и бившия гръцки дипломат No.1 Дора Бакояни. 

Във вторник, когато България потвърди ветото върху преговорната рамка на ЕС за Северна Македония, Зоран Иванов е написал следното съобщение в личния си профил във Facebook: 

Препратката към Дора Бакояни е свързана с периода, в който тя беше външен министър на Гърция, а страната блокираше възможността на Скопие да се присъедини към НАТО и ЕС. 

Иванов е бивш говорител на Бранко Цървенковски от периода, в който той беше министър-председател, по-късно и президент. 

Журналистът е на 71 години, работи в скопските медии от 1974 г. Въпреки критиките към тона му и призивите да се извини, той отказва. 

"Самият термин "жена" символизира благородство, майчинство, душа. Когато една жена използва политическата си позиция, за да те обижда, отрича и когато мрази открито цялата нация, когато умножава цял народ по нула в 21 век, би било целесъобразно такива жени да погледнат в собствената си душа и да потърсят капка съвест, преди да се заемат с функциите си. На някои не им се отдава", пише той в последващ коментар. 

Реакцията на правителството не закъсня: по искане на премиера Зоран Заев и на министъра на външните работи Буяр Османи е започнала процедура по отстраняването на Иванов като председател на надзора на държавната МИА "поради недопустима публична комуникация и разпространение на език на омразата срещу държавни представители на съседната Република България". 

По-рано Захариева коментира, че "балканският сексизъм няма място в Европейския съюз" и осъди използването на обиди срещу българските граждани в публичното пространство на Северна Македония. 

"Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент", каза тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?