Макрон е договорил принципно съгласие за разговор Байдън - Путин Снимка: © Getty Images

Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, са постигнали принципно съгласие за провеждането на среща по темата Украйна.

Новината съобщи администрацията на френския президент Еманюел Макрон, който е предложил срещата във вчерашните си телефонни разговори с Путин и Байдън, продължили общо три часа.

Условието за да се случи, е Русия да не нахлува в Украйна.

В съобщението от Елисейския дворец пише още, че срещата е инициатива на Макрон. Идеята на френския президент е, след преките разговори между Байдън и Путин, да има среща на върха „с всички замесени“ в конфликта, на която да се обсъди „сигурността и стратегическата стабилност в Европа“.

Утре Джо Байдън ще има дистанционна среща с лидерите на страните от Г7.

"Усилията ни са да търсим дипломатическо решение до момента, в който не започне инвазията.", пише в съобщение на Белия Дом. "В момента обаче Русия, сякаш продължава подготовките за пълномащабно нападение над Украйна.", казва прессекретарят Джен Саки.

Преди срещата на държавните глави, предстои разговор в Европа между външните министри на САЩ и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров. Там ще бъде договорена и дата за разговора Байдън - Путин.

Условие и за разговорите на първите дипломати, предвидени за 24 февруари, е Русия да не предприема инвазия. Администрацията на френския президент също казва, че "ще работи усилено", за да подготви съдържанието на дискусиите - според френски медии, ден преди срещата с Лавров, Блинкен ще се срещне в Париж с външния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан.

По време на участието си в годишната конференция по сигурността в Мюнхен, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отправи предупреждение за "реална възможност за война" в Европа.

През уикенда ситуацията в Украйна във и около територията, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти остана критична. Там вече са евакуирани хиляди жени и деца на руска територия. Тревожен сигнал е и учението, което се провежда в Беларус, където руският президент Владимир Путин лично наблюдава тестове на ракети, способни да носят ядрени бойни глави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024