Макрон към Льо Пен: Когато говорите с Русия, говорите с банкера си

Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещнаха очи в очи в последния ТВ-дебат преди балотажа на президентските избори - ключово събитие, което мнозина приемат като решителен фактор за убеждаването на колебаещите се гласоподаватели.

За разлика от 2017 г., когато оценките за представянето на Льо Пен бяха много ниски, този път представителката на крайната десница успя да извлече полза от преобръщането на кампанията си от ксенофобски теми към социални проблеми като цените на тока и инфлацията.

Еманюел Макрон обаче остава фаворит на 59% от зрителите, които го посочват като по-убедителния участник в дебата спрямо 39% за Льо Пен, според проучване на Elabe, проведено веднага след 2,5-часовия сблъсък.

Макрон печели мнозинството от позитивните оценки по въпроса "Кой има необходимите качества за да бъде президент на Републиката" и "Кой е по-динамичен", но 50% от зрителите са го оценили като "по-арогантен" в сравнение със съперничката си.

50 на сто от запитаните казват, че са по-притеснени от посланията на Марин льо Пен (25% за Макрон), а 51 процента приемат, че тя е човекът, който "иска наистина да промени нещата".

Нито един от двамата не е успял да събере отчетливо мнозинство по въпроса "Кой е по-способен да обедини Франция" (36% за Макрон спрямо 31% за Льо Пен и 33% колебаещи се), "Кой е по-близо до моите притеснения (34% за Макрон, 37% за Льо Пен, 29% колебаещи се), както и "Кой е по-честен" (36% Макрон, 34% Льо Пен, 30% колебаещи се).

44 на сто от зрителите смятат, че действащият държавен глава има по-добър проект за управлението на страната спрямо 31% за Марин льо Пен.

Пробивът, който френските анализатори отчитат на Еманюел Макрон по време на дебата, е атаката му срещу Льо Пен заради заема от фалирала руска банка, приближена до Кремъл.

"Когато говорите с Русия, Вие не говорите с чуждестранен лидер, а говорите с банкера си", каза президентът на Франция срещу Марин льо Пен. "Вие сте зависима от Русия и сте зависима от Путин".

Кандидатката на "Националния сбор" се опита да се разграничи от Путин, като обяви солидарност с Украйна, но Еманюел Макрон я обвини в лицемерие и посочи, че тази позиция се разминава със собствените ѝ действия след 2014 г. и с декларациите на останалите депутати и евродепутати от партията ѝ. В същото време, тя се обяви против ембаргото върху руските енергийни ресурси - позиция, която беше широко отразена в руските медии след дебата.

Льо Пен се възползва от смяната на курса към икономическите проблеми, като обвини Макрон за това, че не предприема достатъчни мерки за намаляване на цените на електроенергията и че от началото на мандата си е съкращавал помощите за хората в нужда.

Макрон, от своя страна, изтъкна, че икономическата сигурност на гражданите зависи от възможността им да си намерят работа, а за последните пет години във Франция има 1,2 млн. души повече заети лица.

Темата е от особено важно значение за Макрон, който се опитва да мобилизира около 20% "колебаещи се" гласове, които бяха дадени за левия кандидат Жан-Люк Меланшон на първия тур.

Меланшон призова симпатизантите си да не подкрепят Марин Льо Пен, но не застана изрично зад Макрон, а в сряда вечер описа дебата като "загуба на време".

Все пак изследването на Elabe показва, че 61% от респондентите, гласували за Меланшон на I тур, смятат Макрон за по-убедителен от двамата участници в предаването.

Президентът на Франция завърши дебата с призив към французите да погледнат на изборите в неделя като на "референдум за или против ЕС и връзките между Франция и Германия, за или против екологичния преход, за или против секуларизма и братството във Френската република, тоест - за или против това, което сме ние".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024