Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещнаха очи в очи в последния ТВ-дебат преди балотажа на президентските избори - ключово събитие, което мнозина приемат като решителен фактор за убеждаването на колебаещите се гласоподаватели. 

За разлика от 2017 г., когато оценките за представянето на Льо Пен бяха много ниски, този път представителката на крайната десница успя да извлече полза от преобръщането на кампанията си от ксенофобски теми към социални проблеми като цените на тока и инфлацията. 

Еманюел Макрон обаче остава фаворит на 59% от зрителите, които го посочват като по-убедителния участник в дебата спрямо 39% за Льо Пен, според проучване на Elabe, проведено веднага след 2,5-часовия сблъсък. 

Макрон печели мнозинството от позитивните оценки по въпроса "Кой има необходимите качества за да бъде президент на Републиката" и "Кой е по-динамичен", но 50% от зрителите са го оценили като "по-арогантен" в сравнение със съперничката си. 

50 на сто от запитаните казват, че са по-притеснени от посланията на Марин льо Пен (25% за Макрон), а 51 процента приемат, че тя е човекът, който "иска наистина да промени нещата". 

Нито един от двамата не е успял да събере отчетливо мнозинство по въпроса "Кой е по-способен да обедини Франция" (36% за Макрон спрямо 31% за Льо Пен и 33% колебаещи се), "Кой е по-близо до моите притеснения (34% за Макрон, 37% за Льо Пен, 29% колебаещи се), както и "Кой е по-честен" (36% Макрон, 34% Льо Пен, 30% колебаещи се). 

44 на сто от зрителите смятат, че действащият държавен глава има по-добър проект за управлението на страната спрямо 31% за Марин льо Пен. 

Пробивът, който френските анализатори отчитат на Еманюел Макрон по време на дебата, е атаката му срещу Льо Пен заради заема от фалирала руска банка, приближена до Кремъл. 

"Когато говорите с Русия, Вие не говорите с чуждестранен лидер, а говорите с банкера си", каза президентът на Франция срещу Марин льо Пен. "Вие сте зависима от Русия и сте зависима от Путин". 

Кандидатката на "Националния сбор" се опита да се разграничи от Путин, като обяви солидарност с Украйна, но Еманюел Макрон я обвини в лицемерие и посочи, че тази позиция се разминава със собствените ѝ действия след 2014 г. и с декларациите на останалите депутати и евродепутати от партията ѝ. В същото време, тя се обяви против ембаргото върху руските енергийни ресурси - позиция, която беше широко отразена в руските медии след дебата. 

Льо Пен се възползва от смяната на курса към икономическите проблеми, като обвини Макрон за това, че не предприема достатъчни мерки за намаляване на цените на електроенергията и че от началото на мандата си е съкращавал помощите за хората в нужда. 

Макрон, от своя страна, изтъкна, че икономическата сигурност на гражданите зависи от възможността им да си намерят работа, а за последните пет години във Франция има 1,2 млн. души повече заети лица. 

Темата е от особено важно значение за Макрон, който се опитва да мобилизира около 20% "колебаещи се" гласове, които бяха дадени за левия кандидат Жан-Люк Меланшон на първия тур.

Меланшон призова симпатизантите си да не подкрепят Марин Льо Пен, но не застана изрично зад Макрон, а в сряда вечер описа дебата като "загуба на време". 

Все пак изследването на Elabe показва, че 61% от респондентите, гласували за Меланшон на I тур, смятат Макрон за по-убедителен от двамата участници в предаването. 

Президентът на Франция завърши дебата с призив към французите да погледнат на изборите в неделя като на "референдум за или против ЕС и връзките между Франция и Германия, за или против екологичния преход, за или против секуларизма и братството във Френската република, тоест - за или против това, което сме ние". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне