"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Френският президент Еманюел Макрон и бразилският му колега Луиз Инасио Лула да Силва прекараха три дни заедно, в които публично се обсипваха с президентска обич и разговаряха по общи глобални теми. Дипломатическата им среща обаче се превърна в цяла любовна приказка - поне в социалните мрежи.

Официални снимки показаха Макрон и Лула да се разхождат из Амазонка и да позират под дърветата в бели разкопчани ризи. След това двамата държавни лидери стояха един до друг и дори се държаха за ръце в лодка, докато се усмихваха, предава Associated Press.

Имаше много прегръдки, ръкостискания, усмивки и селфита. В четвъртък Лула връчи на Макрон най-високото държавно отличие за неграждани, като окачи медал на врата му.

Това беше първото посещение на френския президент в Бразилия. Двамата президенти не пропуснаха възможността да демонстрират единство по отношение на големи цели като опазването на амазонската гора и по-справедливото международно данъчно облагане.

Социалните мрежи погълнаха с голямо удоволствие това "мъжко приятелство", а най-новите общи снимки на Макрон и Лула създадоха истински онлайн фурор - като родиха множество миймове. Много потребители смятат, че официално публикуваните снимки приличат по-скоро на кадри от сватбен албум, отколкото от държавно посещение.

"Макрон и Лула изглеждат така, сякаш току-що са се оженили и са на вихрен меден месец", пише потребител в платформата X.В първия си съвместен ден Макрон и Лула пътуваха до остров Илха ду Комбу. Двамата лидери трябваше да пътуват в климатизирана кабина, за да не се излагат на влажното амазонско време, но предпочетоха да седят отвън. Именно там беше направена и първата им снимка от общото пътуване - двамата президенти с еднакви тоалети и хванати ръка за ръка. Фотосесията продължи с кадри из дъждовната гора на Амазонка.

Някои дори предположиха, че снимките са генерирани от изкуствен интелект - но това съвсем не е така. Кадрите са автентични и са дело на фотографа на Лула, който беше негова сянка по време на цялото пътуване.

В края на визитата си дори самият Макрон се присъедини към подигравките за "сватбата на двамата президенти".

"Някои хора сравняват снимките от посещението ми в Бразилия с тези от сватба, а аз им казвам: Това беше сватба!", написа той в профила си в X, споделяйки мийм с плакат на романтичния мюзикъл "La La Land".

"Франция обича Бразилия и Бразилия обича Франция!", допълва Макрон.

Френският лидер похвали "духа на съпротива" на правителството на Лула за "възстановяването на демокрацията", след като през януари 2023 г. тълпа крайнодесни поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро щурмуваха местата на властта в града. Лула приветства отношенията между двете държави като такива, които създават "мост между глобалния Юг и развития свят".

Макар че двамата мъже твърдо възстановиха студените отношения между двете държави, те запазват дълбоки различия по отношение на войната в Украйна - тема, която само за кратко се повдигна в цялото 3-дневно пътуване. Франция и Западът подкрепят безрезервно Киев, но Лула е заявявал, че както Русия, така и Украйна, са отговорни за конфликта и отказва да изолира Москва.

Това не е първият път, в който Макрон се радва на толкова близко приятелство с друг световен лидер. Подобен интерес предизвика неотдавашната му среща с британския премиер Риши Сунак в Париж през март 2023 г. Заглавията в медиите нарекоха отношенията им: "Le bromance".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024