Макрон обяви "началото на нов етап" след 11 май Снимка: © getty images

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде изявление в понеделник, в което съобщи, че предприетите мерки срещу разпространяването на коронавируса дават резултат, но въпреки това стриктната карантина ще продължи до 11 май.

Именно това ще бъде датата, на която част от ограниченията ще паднат, като Макрон я определи като "началото на нов етап" от борбата с Covid-19:

"Мнозинството от хората ще могат да започнат отново работа, за да задвижат икономиката, търговията и услугите ни."

Макар промените да са считани за позитивна крачка, Макрон призна, че все още не се знае кога французите ще могат да се завърнат към обичайния си начин на живот:

"Напълно разбирам усилията, които изисквам от вас. Кога ще можем да се завърнем към нормалния си живот? С най-голямо удоволствие бих ви отговорил. Проблемът е, че трябва примирено да ви призная, че нямаме конкретен отговор на този въпрос."

Ще отворят отново яслите, училищата и гимназиите, докато в университетите заниманията няма да започнат преди лятото. Има все пак и бизнеси, които няма да могат да се върнат към нормалното си функциониране:

"На този етап баровете, ресторантите, кафенетата, хотелите, кината, театрите и музеите ще бъдат затворени. Големите фестивали и други прояви, събиращи повече хора, няма да могат да бъдат възобновени преди средата на юли," допълни президентът.

Има и други рестрикции, които ще останат във сила и след 11 май. Най-уязвимите, възрастните или със сериозни увреждания, както и тези с хронични заболявания ще трябва да останат в карантина, а границите на държавата ще останат затворени за граждани на страни извън Европейския съюз за неопределено време.

Макрон призна, че държавата не е била подготвена за подобна ситуация и отрече кризата да е преминала. Макар вече да не се наблюдава градация в броя на новите заразени, болните от коронавирус в страната продължават да бъдат много - 136 779 случая, от които 4 188 са открити в понеделник. Вчера починалите са 574.

Най-лошият ден от борбата на Франция с Covid-19 досега бе седми април, когато новите случаи бяха 11 059, а смъртните - 1 417. Правителството ще продължава да следи развитието на епидемията, като смекчаването на мерките ще зависи от това дали ще продължи или засили позитивната тенденция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024