Макрон предизвика скандал заради видео, в което изпива бира за 17 секунди Снимка: © Screenshot

Френският президент Еманюел Макрон отново застана в центъра на скандал - този път заради видео, на което се вижда как изпива бутилка бира за 17 секунди в съблекалнята на ръгби клуб. Случката предизвика цял обществен дебат във Франция относно алкохола, като някой обвиниха държавния глава, че е безотговорен и е показателен пример за токсична мъжественост.

На кадрите, разпространени в социалните мрежи, се вижда как Макрон повдига бутилка с бира "Corona" в съблекалнята на отбор "Тулуза", след като те побеждават Ла Рошел на мач в Париж в събота, разказва в. "Гардиън". Подканен да изпие бирата наведнъж, френският президент изпива бутилката под одобрителните възгласи на треньорския екип и играчите, след което гордо оставя празната бутилка на плота.

Поведението му обаче стана поредна причина за критики срещу него.

"Ето това е токсичната мъжественост в политическото ръководство в един кадър", написа в профила си в Twitter Сандрин Русо, депутат от партията на Зелените.

Депутатът от центристката партия на Макрон Жан-Рене Казньов обаче защити президента, като изтъкна, че той просто "споделя радостта на 23-мата играчи" и се включва в техните традиции.

Мнозина критикуваха и факта, че държавният глава пие именно бира "Corona" - любимата напитка на покойния френски президент Жак Ширак. Това доведе до коментари дали Макрон не я използва умишлено, за да отправи послание към десницата, или просто се опитва да покаже, че е човек от народа, след като на няколко пъти беше критикуван, че е изгубил връзката си с френските граждани.

Други потребители в социалните мрежи изразяват раздразнение от това, че Макрон пие бира, въпреки че е познат привърженик на френското вино. В предишни интервюта той е заявявал, че редовно пие по чаша френско вино на обяд и още една на вечеря.

Всекидневникът "Libération" дори припомня, че през 2018 г. Макрон е дал интервю пред местни вестници, в което предупреждава, че има проблем с прекомерното пиене на бира и спиртни напитки, което е опасно за младите хора. Той определя това като проблем с общественото здраве, който трябва да бъде решен. Изданието обаче критикува президента, че с поведението си сега той дава пример за точно обратното.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024