Макрон предизвика скандал заради видео, в което изпива бира за 17 секунди Снимка: © Screenshot

Френският президент Еманюел Макрон отново застана в центъра на скандал - този път заради видео, на което се вижда как изпива бутилка бира за 17 секунди в съблекалнята на ръгби клуб. Случката предизвика цял обществен дебат във Франция относно алкохола, като някой обвиниха държавния глава, че е безотговорен и е показателен пример за токсична мъжественост.

На кадрите, разпространени в социалните мрежи, се вижда как Макрон повдига бутилка с бира "Corona" в съблекалнята на отбор "Тулуза", след като те побеждават Ла Рошел на мач в Париж в събота, разказва в. "Гардиън". Подканен да изпие бирата наведнъж, френският президент изпива бутилката под одобрителните възгласи на треньорския екип и играчите, след което гордо оставя празната бутилка на плота.

Поведението му обаче стана поредна причина за критики срещу него.

"Ето това е токсичната мъжественост в политическото ръководство в един кадър", написа в профила си в Twitter Сандрин Русо, депутат от партията на Зелените.

Депутатът от центристката партия на Макрон Жан-Рене Казньов обаче защити президента, като изтъкна, че той просто "споделя радостта на 23-мата играчи" и се включва в техните традиции.

Мнозина критикуваха и факта, че държавният глава пие именно бира "Corona" - любимата напитка на покойния френски президент Жак Ширак. Това доведе до коментари дали Макрон не я използва умишлено, за да отправи послание към десницата, или просто се опитва да покаже, че е човек от народа, след като на няколко пъти беше критикуван, че е изгубил връзката си с френските граждани.

Други потребители в социалните мрежи изразяват раздразнение от това, че Макрон пие бира, въпреки че е познат привърженик на френското вино. В предишни интервюта той е заявявал, че редовно пие по чаша френско вино на обяд и още една на вечеря.

Всекидневникът "Libération" дори припомня, че през 2018 г. Макрон е дал интервю пред местни вестници, в което предупреждава, че има проблем с прекомерното пиене на бира и спиртни напитки, което е опасно за младите хора. Той определя това като проблем с общественото здраве, който трябва да бъде решен. Изданието обаче критикува президента, че с поведението си сега той дава пример за точно обратното.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024