„Доброто и лошото ченге“ в Китай: Макрон разчита на Си Дзинпин да „вразуми Русия“ Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон призова китайския си колега Си Дзинпин да помогне за спирането на руската война в Украйна. „Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички на масата за преговори“, каза той на президента на Китай по време на посещението си в Пекин.

Си отвърна, че техните две страни „способността и отговорността“ да опазят световния мир.

В Кремъл обаче не изглеждат на същото мнение – оттам дадоха да се разбера, че засега няма „никакви изгледи за мирно уреждане“ на войната в Украйна и настъплението на руските сили изглежда ще продължи.

Еманюел Макрон е на държавно посещение в Китай, което е обект на повишено внимание не само заради войната в Украйна, но и защото от няколко години се наблюдава влошаване на отношенията между Запада и втората по големина икономика в света.

Една от целите на Макрон е да укрепи търговските връзки. Към него се присъедини и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която той покани да участва в разговорите с китайското ръководство, както и голяма бизнес делегация.

Анализаторите описаха тандема между двамата като „доброто и лошото ченге“. С опитите си да поддържа диалог с Владимир Путин, каквито вече направи в началото на конфликта, френският президент вероятно ще играе ролята на добрия. Говорител на Елисейския дворец заяви пред репортери, че Макрон е намерил „допирни точки с китайските предложения“ за прекратяване на войната. Междувременно някои нарекоха Фон дер Лайен „лошото ченге от Брюксел“, като се имат предвид силните ѝ отношения с президента на САЩ Джо Байдън и гласната ѝ подкрепа за позицията на НАТО.

Съвместното пътуване на Макрон и Фон дер Лайен е последното от поредицата усилия в последно време на европейските лидери за установяване на контакти с Китай. През изминалите месеци посещения там направиха германският канцлер Олаф Шолц и испанският премиер Педро Санчес.

Фон дер Лайен и Макрон пристигнаха в Пекин две седмици след срещата на Си с Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024