Макрон се бори да запази парламентарното си мнозинство на изборите във Франция Снимка: © Getty Images

Във Франция се провежда първият тур на парламентарните избори, които ще определят дали президентът Еманюел Макрон ще получи работно мнозинство в парламента или ще остане без подкрепата, необходима за осъществяване на програмата му за реформи.

По-малко от два месеца след като беше преизбран за президент, Макрон е изправен пред силно предизвикателство от обединен ляв блок, което според проучванията може да лиши президента от пълно мнозинство, дори ако то не поеме контрола над парламента.

Държавните служители очакват доста слабо представяне в първия тур за коалицията на Макрон на фона на рекордния брой гласоподаватели, които се въздържат и са ядосани от нарастващите разходи за живот, посочва "Ройтерс".

Това поставя под риск способността на Макрон да реализира своята президентска програма, включително пенсионна реформа, която според него е от съществено значение за възстановяване на публичните финанси. Вместо това неговите опоненти настояват за намаляване на възрастта за пенсиониране.

"Очакваме труден първи тур. Гласоподавателите ще искат да изпратят послание", посочва служител от правителството пред "Ройтерс".

Първоначалните прогнози непосредствено след президентските избори показаха, че Макрон е на път да получи мнозинство в парламента, както е обичайно, след като президентският мандат беше съкратен на пет години. Но президентът не е бил особено активен през седмиците след победата.

На пътя на президентската коалиция се изправи широко ляво обединение начело с крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон. В последните проучвания двете коалиции бяха с почти равни резултати, а крайната десница се очерта като трета сила.

От другата страна на политическия спектър, социологическите проучвания показват, че лидерът на крайната десница Марин льо Пен може да спечели място в северния си избирателен район направо от първия тур, като спечели над 50% от гласовете.

През 2017 година френският парламент беше с почти изцяло нови лица. Тогава партията на Макрон спечели 308 места, които в крайна сметка те се стопиха до 270, но все пак президентът успя да си осигури мнозинство с помощта на своите коалиционни партньори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024