Макрон се отказа от президентската си пенсия Снимка: © Elysee

Френският президент Еманюел Макрон ще се откаже от специалната държавна пенсия, която се полага на всеки държавен глава на републиката след края на мандата. Решението беше обявено от президентската администрация в неделя, в разгара на острия обществен дебат срещу предложението за реформа на пенсионната система, провокирала серия от протести и стачки на държавни служители.

Според законодателството от 1955 г. президентите на Франция имат право на брутна месечна пенсия в размер на 6220 евро, веднага щом приключат правомощията си. Сумата е еквивалент на месечната работна заплата на държавен съветник.

42-годишният Макрон обаче ще се откаже от това право, за да приведе президентските привилегии в синхрон с общата национална система за осигуряване. Той ще се откаже и от правото си на пожизнено членство в Конституционния съвет, който осигурява допълнитело заплащане от 13 500 евро на бившите държавни глави.

Националната стачка срещу реформата на Макрон продължава вече втора седмица. Предложенията на правителството предполагат отмяна на специалните режими на осигуряване в сектори като железопътния транспорт и повишаване на пенсионната възраст до 64 г. (в момента тя е 62 години при мъжете и жените във Франция). Недоволството доведе до сериозни затруднения в транспортните услуги в страната.

Макрон призова синдикатите да спрат стачните действия по време на коледните празници, за да не пречат на планираните пътувания. Националният оператор SNCF запази работа по съкратен план, но се съгласи да организира специален превоз за деца, които ще пътуват до семействата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024