Макрон, Шолц и Драги са в Украйна за първи път след началото на войната Снимка: © La Repubblica

Президентът на Франция Еманюел Макрон и правителствените ръководители на Германия и Италия Олаф Шолц и Марио Драги заминаха на историческо посещение в Украйна в търсене на решение за примирие между Киев и Москва.

Италианският вестник La Repubblica публикува снимки на тримата европейски лидери във влака на път за Украйна.

Визитата им се случва в разгара на войната в Донбас, където силите на Володимир Зеленски се опитват да блокират руската офанзива. В същото време, Киев прави настоятелни опити да получи гаранции за членството си в ЕС, за което все още не е сигурно дали ще получи единодушно решение на 27-те държави от съюза.

Макрон, Шолц и Драги са критикувани от месеци заради двусмислените си политически действия след избухването на войната въпреки вербалните заявления за подкрепа. Френският президент показно поддържа отворена комуникация с Владимир Путин още преди началото на руската инвазия в Украйна, като и досега настоява за разрешаване на конфликта, което да не "унижава" човека, сложил началото на агресията. Въпреки предупрежденията на разузнавателните служби на САЩ и Великобритания - решението на Путин да започне пълномащабна война хвана Берлин и Париж неподготвени.

Макрон настоява Зеленски да поднови преговорите с Москва, а германското правителство създаде големи затруднения при доставките на тежко въоръжение за украинската армия, докато продължава да купува руски газ като най-голям клиент в ЕС.

Предварителните прогнози са, че посещението е планирано да съвпадне с препоръката на ЕК за предоставяне на статут на кандидат-член на Украйна като ясен политически сигнал за подкрепа.

Украинският политически съветник Алексей Арестович обаче допуска в интервю за Bild, че целта на тройната визита може да се окаже опит за нов натиск срещу Киев да направи компромиси с Путин.

"Боя се, че може да е опитат да постигнат трети вариант на Минското споразумение. Може да кажат, че трябва да спрем войната, защото причинява проблеми с хранителните доставки и икономиката, че руснаци и украинци умират, че трябва да спасим престижа на Путин, че руснаците са допуснали грешка, но трябва да им простим и да им дадем шанс да се върнат в международната общност", коментира той.

Politico цитират дипломат от ЕС, според когото и в момента няма консенсус сред лидерите на ЕС за това дали да допуснат Украйна в преговорния процес, като се обсъждал трети вариант - "статут на кандидат под условие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024