Макрон след разговор с Путин: Русия има амбиция да превземе цяла Украйна Снимка: © Getty Images

Еманюел Макрон е разговарял за трети път с Владимир Путин от началото на войната в Украйна, а диалогът им е накарал френския президент да стигне до извод, че "най-лошото предстои".

"Амбицията на Русия е да превземе цяла Украйна. Целите на войната на Владимир Путин не са се променили", се казва в позиция на Елисейския дворец.

Телефонният разговор между двамата е продължил час и половина и е проведен по искане на руския президент.

Путин е обявил, че военната операция в Украйна ще се засили, ако украинците не приемат неговите условия.

Макрон се е обърнал към Путин със следните думи, според прессъобщението на френското президентство: "Ти си измисляш истории, търсиш претекст във всички случаи. Това, което ми казваш, не отговаря на истината и не може да оправдае нито текущите военни операции, нито факта, че твоята страна ще се окаже в изолация, отслабена и под режим на санкции за много дълъг период от време".

От своя страна Путин е казал на Макрон, че има намерение да продължи "без да прави компромиси с битката си срещу националистическите групи" в Украйна.

Руският президент е заплашил и че може да добави "допълнителни изисквания" към Киев.

Макрон е разговарял и с украинския държавен глава Володимир Зеленски, който е заявил, че страната няма да се предаде и че "не е възможно да се водят преговори с пистолет, опрян на челото".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024