Да чакаш края на работната седмица, за да си починеш от стреса, може да се окаже огромно изпитание. Особено в пандемичната "нормалност", в която домът се превърна в 24-часов офис, а границата между служебните и семейните ангажименти се е размила до неузнаваемост.

Швеция и скандинавските държави обаче имат решение, и са го измислили много преди Covid-19 да превземе личното ни пространство.

Сряда е "малката събота" за северните народи. Средата на работната седмица е моментът, в който приятелите и колегите се събират на гости, черпят се с домашно приготвена храна и се отпускат в приятна компания.

В зимните месеци, когато слънцето се показва само за 4-5 часа, традицията на "малката събота" е спасението от самотата и потискащото настроение. Особено за хората, чиито работни задължения изчерпват силите им твърде бързо.

Дори самото очакване за събирането с приятели в сряда вечер може да окаже позитивно влияние върху емоционалното състояние на хората.

За този малък празник не е нужна нито особено усърдна предварителна подготовка, нито извънредни разходи.

Студентите се отдават на епични партита в заведенията, но "малката събота" може да се прекара и в тиха домашна обстановка със семейството и приятелите. Тя е поводът да се погрижим за себе си и да се поглезим с нещо хубаво: храна, питиета или парти на открито.

Според Рикард Грасман от Университета в Стокхолм, историята на тази традиция е свързана с времената, когато слугите и домашните прислужници са ползвали почивен ден през седмицата за сметка на работата си в събота.

Сряда се е превърнала в ден за отмора и "изпускане на парата".

Десетилетия по-късно, този скандинавски ритуал се оказва много добър начин за балансиране на седмицата, който внася поне малко щастие и оптимизъм сред баналното повторение на работата от вкъщи и изолацията, която сякаш няма край.

Не всички шведи се отдават на тази практика, но тя наистина помага на онези, които се чувстват затрупани под стреса от работата. Фиксирането на един малък личен празник в средата на седмицата дава усещане за подреденост и поносимост на дните.

Човек се мотивира да изпълнява по-малките си седмични цели с идеята, че съвсем скоро ще може да се възнагради.

Това важи и за работещите майки, които все по-рядко имат възможност да останат насаме със себе си заради грижите за семейството в контекста на пандемията. Изследвания показват, че дори в страна като Швеция, която е лидер по равнопоставени условия между половете, жените са по-склонни да използват извънработното си време за домакински и семейни задачи, вместо за почивка и отпускане.

Грижата за себе си става още по-важна по време на изолацията заради Covid-19, казват Анита Клеменс и Ан Сьодерлунд (водещи на популярен шведски подкаст, наречен "Малката събота") пред ББС.

За Клеменс сряда вечер е времето, в което може да позволи на децата си да хапват любимите си десерти, докато тя си слага червило и се включва в Zoom за среща с приятелки.

Майка на 5 деца, Сьодерлунд споделя, че пандемията й е напомнила колко важни може да бъдат дребните удоволствия в живота.

"Всеки ден сервирам поне 21 вилици, ножове и чинии, всички учим и работим от вкъщи. По време на коронавирусната епидемия "малката събота" стана още по-важна за мен. Тогава мога просто да си почина и да изпия чаша вино".


Скандинавските сериали, които заслужават да се гледат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024