Убийството на Дафне Каруана Галиция и политическият срив в Малта Снимка: © European Council Pressroom

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат се оказа в позиция без полезни ходове след последните разкрития около убийството

  • Две години след атентата срещу журналистката Дафне Каруана Галиция разследването стигна до улики за политически заговор на най-високо ниво.
  • Премиерът на Малта Джоузеф Мускат беше принуден да обяви оттеглянето си от властта след масивен вътрешен и външен натиск.
  • Кризата в най-малката страна-членка на ЕС вече излиза от националните граници и се превръща в сериозно изпитание за способността на Брюксел да защитава една от базовите си ценности - върховенството на закона - дори при най-тежките съмнения за злоупотреба с власт.

Показно убийство на разследващ журналист с атентат по мафиотски наръчник и съмнения за престъпен заговор, който стига до върха на изпълнителната власт - това не е описанието на нов трилър в стил "House of Cards", а реална политическа криза, която ще събори правителството на Малта. Колкото по-скоро, толкова по-добре за разследването на убийството на Дафне Каруана Галиция.

53-годишната журналистка загина през октомври 2017 г., след като личният й автомобил беше взривен в движение. В наследство тя остави серия от разкрития за политическа корупция и злоупотреба с власт - подкупи, пране на пари, схеми за продажба на паспорти за платежоспособни съмнителни чужденци, разкриване на офшорни сметки в Панама, свързани с близки сътрудници на малтийския премиер, цялостно превземане на правоохранителната система.

В продължение на две години поръчителите на убийството й оставаха неразкрити, въпреки че предполагаемите физически извършители бяха задържани и обвинени благодарение на помощта от експерти на ФБР и холандските служби още през 2017 г.

Семейството на Каруана Галиция критикуваше правителството на Джоузеф Мускат в неправомерна намеса в процеса - включително заради поверяването на "независимата" проверка под контрола на зависими от управляващата партия лица. Съветът на Европа излезе със специален доклад, в който се посочва, че полицията е отказала да работи по улики, потенциално насочващи към истинските виновници за атентата.

Пробивът по разследването се случи в края на ноември 2019 г., когато таксиметров шофьор на име Мелвин Теума, арестуван по отделно дело за лихварство и пране на пари, направи самопризнания за съучастие в заговора за убийството на журналистката и обяви, че е готов да свидетелства в замяна на съдебен имунитет.

На 22 ноември 2019 г. малтийският бизнесмен Йорген Фенек беше арестуван на яхтата си по подозрения в съпричастност към атентата.

Фенек се смята за един от най-богатите хора в страната, като основната му търговска дейност е в сферата на хотелиерството и хазарта. Развива общ енергиен бизнес със съдружници от Германия и Азербайджан. Неговата компания 17 Black, регистрирана в Дубай, е едно от дружествата, които Дафне Каруана Галиция разследва приживе заради съмнения за връзки един от министрите в правителството на Джоузеф Мускат и с "дясната ръка" на премиера - Кийт Шембри.

44-годишният Шембри започва кариерата си като предприемач, но от 2013 г. досега е началник на кабинета на министър-председателя. Възходът му в управляващата партия и държавната администрация се дължи на близките връзки с Мускат, но дори противниците му признават приноса му на партиен апаратчик и "стратег", довел до победата на парламентарните избори преди 6 години.

Шембри подаде оставка от кабинета на министър-председателя на 26 ноември, няколко дни след ареста на новия главен заподозрян Йорген Фенек.

Обвиняемият Фенек твърди, че няма вина за поръчковото убийство. Той обаче признава пред съда, че е получавал редовна вътрешна информация за хода на разследването лично от Кийт Шембри. Фенек обяви, че началникът на правителствената администрация е изнасял данни, получени от главния следовател по делото "Каруана Галиция" - при това го е предупредил, че телефонът му се подслушва от службите за сигурност.

Бизнесменът твърди още, че Кийт Шембри се е опитвал да повлияе на показанията му пред съда след ареста, както и че "всички записи и улики свързват Шембри с убийството".

Самият бивш съветник на премиера беше задържан за разпити, но полицията го освободи без обвинение.

Политическите сътресения около Шембри и Фенек поставиха министър-председателя Джоузеф Мускат в позиция без полезни ходове.

45-годишният премиер на Малта отрече да има каквато и да е вътрешна информация за предполагаемата намеса на Кийт Шембри в убийството на журналистката. Под сериозен вътрешен и външен натиск той обяви, че все пак е готов да се оттегли от управлението - но не веднага, а на 12 януари, когато неговата партия трябва да избере нов лидер и премиер. Дотогава той ще продължи да изпълнява функциите си, "за да гарантира стабилността на управлението". Доколкото може да се крепи стабилност в условията на имплозия.

Пълното дискредитиране на Джоузеф Мускат е факт, който вече провокира напрежение и в Брюксел. Шестима евродепутати от Комисията за правосъдие и вътрешни работи бяха изпратени на проверка в Малта, след която обявиха, че имат сериозни притеснения за върховенството на закона в страната.

"Трудно е да си представим как доверието в кабинета на Мускат може да бъде върнато. Това не е проблем само между премиера и малтийския народ, а е проблем между Малта и Европейския съюз", коментира една от представителките на ЕП в комисията Софи инт Велт. Кризата действително се превръща в част от нерешените проблеми пред Европейската комисия. Както нейното ръководство, така и групата на Социалистите и демократите в ЕП бяха разкритикувани заради пасивното си отношение към случващото се във Валета през последните години.

Междувременно 300 преподаватели от Университета на Малта подписаха петиция, с която настояват Мускат да се оттегли веднага от поста си, за да не компрометира хода на разследването. Местни общественици изпратиха и писмо до Ватикана с настояване папа Франциск да отмени планираната аудиенция с министър-председателя и да "не се въвлича в едно пропагандно упражнение с цел отлагането на неизбежния изход".

Къщата от карти в най-малката държава-членка на ЕС ще рухне във всеки момент. Това не може да възстанови несправедливостта от насилственото отнемане на живота на Дафне Каруана Галиция. Но със сигурност ще освети системните слабости, които Европа ще трябва да отстрани, ако иска да спре саморазрушителния ефект на общественото недоверие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024