Кога е прието младите да заживеят сами? Жените или мъжете напускат първи дома на родителите си? Традиционно Евростат публикува подобна статистика, която е интересна по две линии: от една страна това са икономическите условия, които позволяват или не на младежите да се еманципират от семействата си, и второта посока е манталитетната.  

Най-рано младите напускат дома си в Швеция, Люксембург, Дания и Финландия - под 20 години. В северните държави като цяло не е прието различните поколения да живеят заедно и на гъсто. България, Румъния, Хърватия, Словения оглавяват обратната класация, като в тези години децата живеят при родителите си до 30-ина години. 

Напускането на родителския дом се влияе от това дали младите хора са във връзка с партньор, дали учат, какво е нивото им на финансова (не) зависимост, условията на пазара на труда, достъпността на жилищата, но и на културни особености.

Средно, през 2019 г., младите хора в ЕС са напуснали родния си дом на 26,2 години. Тази възраст обаче е много условна, защото разликите между държавите са много големи.

Данните за миналата година показват, че трите северни държави Швеция (17,8 години), Дания (21,1 години) и Финландия (21,8 години) са лидери по младежка еманципация. Подобна тенденция има и в  Люксембург (20,1 години). Посредата са страните, в които младите хора напускат дома си преди 25-годишна възраст - това са Естония (22,2 години), Франция (23,6 години), Германия и Холандия (и двете с 23,7 години).

В южните държави-членки на ЕС обаче младите остават при родителите си докато остареят. Средната възраст е около 30 години

В Хърватия и Словакия младите-възрастни напускат дома си средно на възраст съответно 31,8 и 30,9 години. В Италия (30,1 години), България (30,0 години), Малта (29,9 години), Испания (29,5 години), Португалия (29,0 години) и Гърция (28,9 години).

Интересна е разликата между половете. Оказва се мъжете остават по-дълго в родния си дом от жените

В почти всички държави-членки на ЕС младите жени са склонни да напуснат родителското домакинство по-рано от мъжете. Единственото изключение е Люксембург (20,3 години за жените, в сравнение с 20,0 години за мъжете).

Най-големите разлики между половете са регистрирани в Румъния (25,7 години за жени, в сравнение с 30,3 за мъжете), България (27,6 срещу 32,1), Хърватия (29,9 срещу 33,6), Латвия (24,8 срещу 28,1), Унгария (25,8 срещу 28.5) и Словакия (29.6 срещу 32.1).

От графиката се вижда, че Черна гора и Северна Македония, които не са членки на ЕС, са още по-зле откъм статистика. При Македония прави впечатление голямата ножица при жени и мъже. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти