Кога е прието младите да заживеят сами? Жените или мъжете напускат първи дома на родителите си? Традиционно Евростат публикува подобна статистика, която е интересна по две линии: от една страна това са икономическите условия, които позволяват или не на младежите да се еманципират от семействата си, и второта посока е манталитетната.

Най-рано младите напускат дома си в Швеция, Люксембург, Дания и Финландия - под 20 години. В северните държави като цяло не е прието различните поколения да живеят заедно и на гъсто. България, Румъния, Хърватия, Словения оглавяват обратната класация, като в тези години децата живеят при родителите си до 30-ина години.

Напускането на родителския дом се влияе от това дали младите хора са във връзка с партньор, дали учат, какво е нивото им на финансова (не) зависимост, условията на пазара на труда, достъпността на жилищата, но и на културни особености.

Средно, през 2019 г., младите хора в ЕС са напуснали родния си дом на 26,2 години. Тази възраст обаче е много условна, защото разликите между държавите са много големи.

Данните за миналата година показват, че трите северни държави Швеция (17,8 години), Дания (21,1 години) и Финландия (21,8 години) са лидери по младежка еманципация. Подобна тенденция има и в Люксембург (20,1 години). Посредата са страните, в които младите хора напускат дома си преди 25-годишна възраст - това са Естония (22,2 години), Франция (23,6 години), Германия и Холандия (и двете с 23,7 години).

В южните държави-членки на ЕС обаче младите остават при родителите си докато остареят. Средната възраст е около 30 години

В Хърватия и Словакия младите-възрастни напускат дома си средно на възраст съответно 31,8 и 30,9 години. В Италия (30,1 години), България (30,0 години), Малта (29,9 години), Испания (29,5 години), Португалия (29,0 години) и Гърция (28,9 години).

Интересна е разликата между половете. Оказва се мъжете остават по-дълго в родния си дом от жените

В почти всички държави-членки на ЕС младите жени са склонни да напуснат родителското домакинство по-рано от мъжете. Единственото изключение е Люксембург (20,3 години за жените, в сравнение с 20,0 години за мъжете).

Най-големите разлики между половете са регистрирани в Румъния (25,7 години за жени, в сравнение с 30,3 за мъжете), България (27,6 срещу 32,1), Хърватия (29,9 срещу 33,6), Латвия (24,8 срещу 28,1), Унгария (25,8 срещу 28.5) и Словакия (29.6 срещу 32.1).

От графиката се вижда, че Черна гора и Северна Македония, които не са членки на ЕС, са още по-зле откъм статистика. При Македония прави впечатление голямата ножица при жени и мъже.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена