Манфред Вебер беше избран за председател на ЕНП Снимка: © Getty Images

Манфред Вебер беше избран за председател на Европейската народна партия (ЕНП) по време на 27-я конгрес на партията, който се проведе в Ротердам.

Той беше единственият кандидат за поста и получи 447 гласа в подкрепа от общо 502. Досега Вебер ръководеше групата на ЕНП в Европейския парламент, а сега ще оглавява и партийната организация. 49-годишният германски политик ще наследи бившия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск, който заяви през юли миналата година, че се оттегля от поста на председател на ЕНП, след като стана лидер на либералната "Гражданска платформа" в Полша.

На партийния конгрес присъстваха и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия членува в ЕНП. Очаква се скоро да стане ясно и дали българският еврокомисар Мария Габриел ще запази поста си на заместник-председател в ЕНП. За позицията се борят още 10 кандидати.

Според изданието "Politico" Вебер вече има планове за разместване на висшите рангове в партията и някои от членовете ѝ се надяват, че властта му ще повиши ефективността на ЕНП. Като председател работата му ще бъде съсредоточена върхи подкрепа за дясноцентристките кандидати в страни от Европейския съюз.

В интервю за телевизия BR24 преди да бъде избран Вебер каза, че Европа трябва да покаже повече "лидерство". Той се застъпи за създаването на европейска армия и премахване на правото на вето на отделни страни от ЕС, което задържа решения в области като външната политика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024