5 години след като Веселин Марешки обяви откриването на огромната си бензиностанция с 50 колонки в "Люлин 4", бившият депутат заяви пред Капитал, че обмисля излизане от пазара на горива.

Веригата VM Petroleum се менажира през дружеството "Трейднет Варна". Марешки заяви, че върви към "намаляване и разпродаване" на бизнеса и че е взето решение за приключване.

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов коментира пред Капитал, че е пред финализиране на сделка за покупката на две от бензиностанциите на Марешки, но не каза кои са те. Не е ясно дали това ще е пълният обем на сделката.

Като причина за планираното излизане от пазара Марешки казва, че се пенсионира.

"Показах на хората, че имат възможност да живеят по-добре, те предпочетоха да живеят по-зле", казва той. И добавя: "Ако ние бяхме управляващи, нямаше да има такова ограбване на хората."

Според източници от сектора причината Марешки да напусне бизнеса са тежкото положение в момента на пазара на горива, изключително силните позиции на пазарния лидер "Лукойл", почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

Според последния публикуван в Търговския регистър отчет на компанията броят на обектите на веригата към края на 2020 г. е 19. Според сайта на варненската верига, тя разполага със 17 бензиностанции, като някои от по-малките са наети, а в сайта Fuelo се публикуват цените на 13 обекта.

По думите на Марешки купувачите сами идват, като той е в готовност да продава, ако има интерес. Източници от пазара обаче коментират, че той самият е активната страна, като е правил запитвания няколко пъти към потенциални купувачи.

Проблем обаче се оказвала високата цена, както и самите обекти, спецификата на самите бензиностанции и трудният пазарен момент. Пак според източници от пазара по неофициална информация цената, която е търсил за целия бизнес, била 25 млн. лв.

Марешки влезе в парламента с обещанието за 1,80 лв. за литър бензин, както и с обвиненията към големите компании в сектора в картел и към пазарния лидер в монопол. Той нарече тогавашния директор на "Лукойл България" Валентин Златев "самозабравил се олигарх", а Златев контраатакува като заяви, че "над Веселин Марешки тегне изключително тежък политически чадър".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта