Марешки се пенсионира и приключва с бензиностанциите

5 години след като Веселин Марешки обяви откриването на огромната си бензиностанция с 50 колонки в "Люлин 4", бившият депутат заяви пред Капитал, че обмисля излизане от пазара на горива.

Веригата VM Petroleum се менажира през дружеството "Трейднет Варна". Марешки заяви, че върви към "намаляване и разпродаване" на бизнеса и че е взето решение за приключване.

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов коментира пред Капитал, че е пред финализиране на сделка за покупката на две от бензиностанциите на Марешки, но не каза кои са те. Не е ясно дали това ще е пълният обем на сделката.

Като причина за планираното излизане от пазара Марешки казва, че се пенсионира.

"Показах на хората, че имат възможност да живеят по-добре, те предпочетоха да живеят по-зле", казва той. И добавя: "Ако ние бяхме управляващи, нямаше да има такова ограбване на хората."

Според източници от сектора причината Марешки да напусне бизнеса са тежкото положение в момента на пазара на горива, изключително силните позиции на пазарния лидер "Лукойл", почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

Според последния публикуван в Търговския регистър отчет на компанията броят на обектите на веригата към края на 2020 г. е 19. Според сайта на варненската верига, тя разполага със 17 бензиностанции, като някои от по-малките са наети, а в сайта Fuelo се публикуват цените на 13 обекта.

По думите на Марешки купувачите сами идват, като той е в готовност да продава, ако има интерес. Източници от пазара обаче коментират, че той самият е активната страна, като е правил запитвания няколко пъти към потенциални купувачи.

Проблем обаче се оказвала високата цена, както и самите обекти, спецификата на самите бензиностанции и трудният пазарен момент. Пак според източници от пазара по неофициална информация цената, която е търсил за целия бизнес, била 25 млн. лв.

Марешки влезе в парламента с обещанието за 1,80 лв. за литър бензин, както и с обвиненията към големите компании в сектора в картел и към пазарния лидер в монопол. Той нарече тогавашния директор на "Лукойл България" Валентин Златев "самозабравил се олигарх", а Златев контраатакува като заяви, че "над Веселин Марешки тегне изключително тежък политически чадър".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024