Наско Сираков: Мъри е емблематичен треньор. Трябва да се справим и без него Снимка: © Screenshot, БНТ

"Според мен и в този момент Левски не изглежда като разграден двор. По-тежка нощ не съм имал. Изключително съжалявам за решението на Мъри. Стигна се до тази ситуация, а аз ще кажа моята гледна точка.

Той знае от два месеца, че Иво Ивков е приключил за мен. Стигна се до тази ситуация след безкрайно неуважително отношение към мен и генералния спонсор. Некомуникативна личност, която отблъсква много хора. Той излъга, че не е бил поканен на срещата с НАП. Големите проблеми на Ивков са с мен. Кълна се във внучките ми, че генералният спонсор не ми е налагал да уволня Ивков. "

Това каза Наско Сираков пред БНТ мажоритарният собственик на "Левски" по повод напускането на старши треньора на "сините" Станимир Стоилов.

"Този прословут договор за управление. Генералният спонсор е отпуснал 1 900 000 лева на клуба, а е фактурирал около 750 000 лева, които никога не е поискал. Има вероятност след време да си ги поиска, но са заявявали, че никога няма да ги поиска.

Една година търсихме генерален спонсор. Най-голямата оферта от друга бетинг компания, получихме договор за пет години по един милион на година. Левски е зависим финансово от генералния спонсор, който е дал до този момент над девет милиона. Идеята на организираните фенове е да принудят генералния спонсор да се оттегли от Левски, а аз да остана сам и да депозирам акциите. Никога няма да го направя това. Те трябва да казват цялата истина.", добави Сираков.

"Депозирането на акциите в клуба от мен, значи че тези акции губят правото си на глас, а това значи, че така нареченото Сдружение или Тръст започват да ръководят клуба. Аз ще предам цялата синя общност, ако направя това нещо. Това, че вдигат плакати и хвърлят бомби, не ме притеснява, а е проблем за клуба. Аз война не водя с никого", каза още той.

"Опитах се три дни да говоря с Мъри по всички въпроси. Едно от условията му бе неизпълнимо. Въпреки това му направих компромис и предложих Ивков да остане на работа в клуба. Не мога да гледам как така наречените хора от Сдружението се хвърлят да спасяват Иво Ивков и ме е яд, че не съм го уволнил по-рано. Имам съмнения, че може да са подписани неща, които да са в ущърб на клуба. Ще проверим и дано не излезе нищо.

Готов съм на всичко, с изключение на това Ивков да бъде изпълнителен директор. Може да бъде шеф на правния отдел, но не повече. Мъри се заблуждава, той си мисли че Ганев не е в Надзорния съвет, защото щял да бъде против гласуването на Ивков. Ивков може да го уволни Управителния съвет. Не знам на този етап кой ще замени Ивков и Ганев, но няма да е човек на генералния спонсор", добави Сираков.

"Мъри е емблематичен треньор. Трябва да продължим да се справим и без него. Винаги съм готов да правя опити Стоилов да работи на "Герена". Когато влизаш в една материя обаче трябва да си много добре запознат с нея. Той каза една неистина, че клубът бил на печалба. Клубът е на финансова загуба. Когато говориш, че има 17 млн. приходи, имаш само ДДС върху тези пари около 3 милиона. За всичките стоки, които продаваме в магазина, имаме разход за доставчиците. Никаква печалба няма.

Финансово сме 1 милион лева на загуба. Когато говориш с цифри, не можеш да си играеш с тях, както аз с внучките. Нямаме притеснения. Състоянието на Левски е изключително по-добро, отколкото беше преди година и половина. Левски е най-белият клуб в България, тук няма черни пари. Всяка една стотинка минава по банков път, всеки един лев се знае къде отива. За 2 години съм влизал 3 или 4 пъти в счетоводството", завърши Наско Сираков.

По-рано днес на пресконференция Станимир Стоилов заяви, че няма да продължи работата си с Левски и сподели, че го притеснява начинът на управление и решенията, които са били взети.

"Футболен клуб Левски, който заварихме, беше фалирал във всяко едно естество. Беше фалирал и откъм подкрепа, нямаше тази масовост.“, коментира той.

"Провалената сделка повлия цялостно на отношенията. Защото в последните 5-6 месеца се посветиха усилията само на това. Защото очаквахме сделката да се осъществи и да си позволим по-скъпи и качествени играчи. И вероятно това се отрази на отношенията между собственика и изпълнителния директор, а и на всички нас.", допълни Мъри.

"Аз лично нямах нищо против да бъдат продадени играчите. Ние сме поставили основата и отборът ще носи само позитиви. Ако ни бяха оставили, в един момент щяхме да осигуряваме приходи толкова, колкото и спонсорите. Вероятно 50 на 50. Виждате Кордоба как израсна. Взехме го от втора лига и се превърна в титуляр, който това лято ще бъде продаден за много повече пари, отколкото се предлагаха за него до момента", каза Стоилов.

"Ако бяха продадени тези играчи тогава, щяхме да дишане по-спокойно и да не търсим пари напред от спонсори. Аз лично смятам, че това не е никаква ябълка на раздора. Това беше искра да покаже проблема.", уточни Мъри.

Стоилов изрази и недоволството си от отстраняването на Петър Ганев, който е бил достатъчно компетентен, за да бъде и в управата на Левски, и да бъде коректна връзка с привържениците.

"Не разбирах т.нар корпоративни управления, когато се съобразяваш с корпорацията. Нормално е да имаш и "зашита уста". Затова и казах на Събранието, че съм против такова управление. Аз съм за управление от изпълнителния директор в едната част, треньор или спортен директор, който управлява спортната част под зоркия надзор на хора, които да следят излизането на финансите.

И естествено, собственика, който според мене има знанията, за да даде оценка на спортно-техническата работа, която върши треньорския щаб. И тогава нямаше да има корпоративни и други управления. При корпоративните обикновено идват да управляват хора, които са служители на други структури, и аз не ги харесвам. Тогава има прикриване"., каза още той.

Стоилов е поставил две условия пред ръководството на клуба, за да продължи да води отбора. Те не са били приети от страна на мажоритарния собственик Наско Сираков.

„Обявих две условия, при които мога да остана. Първото беше подмяна на Управителния съвет с доминираща квота на хора от Левски. Без да споменавам имена. Хора работещи и служители на ПФК Левски. За да можем да защитаваме интересите на отбора. Второто беше да продължи да работим с Ивков и да се поставят определени цели. Ако не си свършим работата да си тръгнем. Ако на висшето ръководство им трябват слуги да им подписват договори, няма да стане с моето участие. Сираков взе решение под натиск от спонсора.

Имаха време да ги изпълнят от вчера до днес. Според мен те са, за да постигнем добри резултати, каквато имахме и предишната година. Дребните скандали, които витаеха около клуба водеха до разрушаване на голямата работа. Негативните серии започнаха, когато казах, че не съм щастлив. Всеки си мисли, че той работи тук, ние му плащаме.

Когато една обстановка не е здрава, тя се отразява. Не искам футболния господ да наказва Левски. Аз нямам проблеми да работя с никого. Ние със Сираков сме се разбирали без да си говорим, но не съм съгласен с решението“, заключи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024