Мариана Тошева поема управлението на Държавната агенция за бежанците Снимка: © www.actualno.com

Мариана Тошева е назначена за нов председател на Държавната агенция по бежанците на мястото на Петя Първанова.

Тошева е дългогодишен програмен мениджър на "Бежанско-мигрантската служба" на Българския червен кръст. Тя се занимава от близо 30 години с работа в помощ на бежанци.

По-рано на 23 март Петя Първанова обяви, че подава оставка като председател на ДАБ след среща в Министерски съвет, след която е станало ясно, че "съвместната работа не може да продължи".

Това съобщение обаче беше опровергано от правителствената пресслужба, според която отстраняването на Първанова не е станало по нейна инициатива, а по предложение на премиера Кирил Петков заради "незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи".

"Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица", се казва в информацията.

Новият председател Мариана Тошева започва кариерата си като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г. По-късно се присъединява към Български хелзински комитет като заместник директор на Програмата за правна помощ на бежанци и мигранти.

Тя владее немски, английски и руски езици.

"Г-жа Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип", се казва в съобщението на МС.


Петя Първанова подаде оставка като шеф на Държавната агенция по бежанците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023