Марио Драги подаде оставка за втори път - този път няма връщане назад Снимка: © Getty Images

Премиерът на Италия Марио Драги беше принуден отново да подаде оставка пред президента Серджо Матарела, след като Движение "5 звезди" бойкотираха вота на доверие към него, а опитите да възстанови коалицията в последния момент се провалиха.

За разлика от миналата седмица - този път Матарела няма да спре оттеглянето на бившия председател на ЕЦБ от правителството.

Последната кратка реч на Драги пред парламента беше последвана от аплодисменти от част от депутатите и министрите, както и от проява на хумор и самоирония от страна на премиера: "Благодаря, дори и централните банкери имат сърца".

Оставката на министър-председателя вероятно ще задейства процедура за предсрочни избори в Италия през есента. В момента първа политическа сила в страната е крайната националистическа партия "Братята на Италия", но подкрепата ѝ е около 23% по последни проучвания - т.е. държавата неизбежно ще трябва да се управлява от ново коалиционно правителство.

"Република" коментира, че е възможно изборите да бъдат насрочени за 2 октомври - дата, която беше обсъждана и в България заради вероятността 47 Народно събрание да не успее да състави второ правителство.

Италианската политическа криза е силно повлияна от съпротивата на популистките партии срещу твърдата позиция на Драги в подкрепа на Украйна срещу военната агресия на Русия.

В сряда премиерът формално спечели вота на доверие в Сената с 95 на 38 гласа, но представителите на "5 звезди" отказаха да гласуват, а "Лигата" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони не присъстваха на заседанието. Това предопредели и решението на Драги, че кабинетът на "националното обединение" повече не може да продължава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024