Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

Седемнадесет български професионалисти от областта на киното са сред новите попълнения в състава на Европейската филмова академия. Сред тях са актьорите Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и сценаристката Теодора Маркова.

Филмовата академия приема общо 709 нови членове - актьори, режисьори, сценаристи и други професионалисти, от които 49% са жени, а 50% са мъже.

Двама български актьори влизат в състава ѝ. Това са номинираната с "Оскар" Мария Бакалова, която придоби популярност с ролята си в американския филм "Борат 2" и Бойко Кръстанов, познат с ролите си втелевизионните сериали "Стъклен дом", "Съни Бийч" и други.

Петтима режисьори от България също са в списъка с нови попълнения - Андрей Хадживасилев, създател на първия български 3D документален филм "Стъпки в огъня", Лиза Боева - създала множество документални и игрални филми, Коста Каракашян - хореограф и режисьор, както и Ники Стоичков и Галя Стоянова.

Европейската филмова академия приема като свои членове още:

  • Борислав Бориславов, продуцент
  • Иван Чертов, оператор
  • Кристина Деспотова, продуцент ("Пари", "Снимка с Юки")
  • Ралица Големанова, продуцент ("Нямаш място в нашия град")
  • Ирина Гурова, продуцент
  • Теодора Маркова, сценарист ("Под прикритие", “Стъклен дом“,“Денят на бащата“)
  • Александър Станишев, оператор
  • Петър Тодоров, директор на Националния филмов институт
  • Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand
  • Симеон Венциславов, сценарист ("Уроците на Блага", "Посоки", "Ага")

Най-много нови членове има от Германия (114), Италия (58), Гърция (50) и Великобритания (50),. Общо към Европейската филмова академия са се присъединили членове от 44 държави. Сред тях има и известни имена от световното и европейското кино, включително Кейт Бланшет, Йован Марянович, Юрай Леротич (Хърватия), Ребека Хузел (Франция) и други.

Всички членове имат право на глас при избирането на ежегодните Европейски филмови награди.

Български представител има и в 12-членния борд на Европейската филмова академия. Това е филмовият продуцент Мира Сталева, която е и изпълнителен директор на София филм фест. Тя е първата българка в борда на академията. През декември тя участваше в церемонияа за Европейските филмови награди и връчи три от отличията.

Мира Сталева - българска в Европейската филмова академия Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024