Разочарование и гняв от политическата ситуация отчита "Маркет Линкс" преди вота

Разочарование и гняв. Това са двете доминиращи емоции за политическата ситуация в страната сред избирателите, показва социолотическо изследване на агенция "Маркет линкс". Изследването е национално и представено пред bTV.

Данните сочат, че близо половината от запитаните отговарят, че са разочаровани от това, което се случва в държавата. Други 18% отговарят на същия въпрос, че изпитват гняв. Следват хората, които смятат, че ситуацията е тревожна - 14%.

Едва 5 на сто от гражданите виждат надежда, сочи проучването.

"Получихме картина, каквото имаше и преди година. Разорачованието е това, което доминира в българското общество от политическата класа и нейните действия през последния месец", каза социологът Добромир Живков. Попитан дали тези 46% разочаровани в изборния ден на 9 юни ще се превърнат в 46% негласуващи, Живков каза, че е "много вероятно да е така, защото през последните години това се превръща в една постоянна картина с много малки периоди, в които имаме буквално надежда, и тя много трудно нараства в месеците, в които имаме относително спокойствие".

"Маркет линкс" констатира и спад в доверието в институциите в страната. Ако през септември доверието в правителството е било 21%, през март е 14%, а към Народното събрание то спада от 15% на 9% през същия период, показва проучването.

За предстоящите предсрочни парламентарни избори на 9 юни, общо 41% от анкетираните посочват, че ще гласуват, а 12% са категорични, че няма да го направят, сочат още данните на "Маркет Линкс". 18 на сто са избирателите, които още нямат отговор на този въпрос, макар до вота да остават по-малко от два месеца.

Електоралните нагласи към момента на проучването показват малко повече от 8% разликата между първите две политически сили.

Ако изборите бяха днес, най-много гласове сред всички избиратели биха събрали ГЕРБ-СДС - 25,5%, следвани от ПП-ДБ със 17,1%. Трета политическа сила би била ДПС с 11,8%. Малко по-нисък би бил резултатът на "Възраждане" - 10,3%. В парламента би влязла и БСП с 8,7%. "Има такъв народ" остава на прага за участие в новия парламент с 3,9%.

Според Добромир Живков такава разлика между първия и втория би променила позициите, от които партиите биха влезли в преговори след вота.

"Политическата цел на ГЕРБ е да потиска своя опонент, но не и да го унищожи. Мисля, че в средата на кампанията най-късно ще смекчат тона, защото след това ще искат да са партньорът, който ще предлага преговори, ще търси коалиция, но не като през април 2023," каза Живков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024